Kouzlo tradičních venkovských chalup

Pavla Kubu
5. Říjen 2017

Foto: Archiv firmy LOMOND

 

Snad nikde jinde nas světě nenajdete tolik chalup jako v Čechách a na Moravě. Jsme zkrátka národ chatařů a chalupářů. Lidová stavení jsou typickým znakem naší krajiny a tvoří původní architektonický ráz českého venkova. Samozřejmě zdaleka ne všechny chatařské objekty přispívají ke kráse krajiny a našich vesnic.

 

My se v tomto článku budeme věnovat malebným a citlivě zrekonstruovaným stavbám, které zdobí a obohacují náš venkov pouhou svou přítomností.  Rekonstrukce jsou dílem firmy Lomond, která se zaměřuje výhradně na chalupy a oživuje jejich původní krásu.

Chalupářský styl bydlení Čechy stále láká. Páteční odpolední úprk z města na chalupy je pro naše kraje typický.  Lidé sem jezdí trávit klidné víkendy a dovolené daleko od ruchu města a často se stává, že se později přestěhují na chalupu nastálo.

 

S tím souvisí i narůstající zájem o modernizace a rekonstrukce těchto stavení. Někdy se do nich majitelé pouštějí sami, jindy si pozvou na pomoc odborníky, což je v těchto případech rozhodně dobrý nápad.

Při rekonstrukci chalupy je žádoucí snažit se zachovat její původní charakter a vycházet z místních forem a tradic. Samozřejmě do přestavby můžeme promítnout i své vlastní představy, ale je důležité dělat to s citem a rozumem.

 

Tak, abychom nezničili kouzlo starého stavení, které nám nenahradí žádná novostavba. Často se v interiéru chalupy dochovaly vzácné původní prvky jako například kachlová kamna nebo sporáky. Jen velmi ojediněle najdeme krásný starý nábytek v zachovalém stavu. O to více je důležité tyto prvky v interiéru zachovat a při modernizaci na ně navázat.

Interiér chalupy by měl být ideálně navržen v jednoduchém venkovském stylu. To ovšem nemusí znamenat rezignaci na luxus a současná řešení.

 

Společným jmenovatelem by ale měla zůstat jednoduchost, protože v ní se skrývá krása i elegance a jedině tak chalupa neztratí svůj jedinečný ráz.  Dbejme také na vhodný výběr barev, materiálů a nábytku. Vše je potřeba s citem zkombinovat a nezapomenout, že méně je někdy více.

Lidová architektura je nádherným odkazem našich předků. Citlivé rekonstrukce nám pomáhají ho zachovat a ještě zvýšit jeho hodnotu. Pokud tedy zrovna modernizujete svoji chalupu nebo se na to chystáte, snažte se zachovat jejího původního ducha, tak jako se to povedlo ve staveních na našich fotografiích. Líbilo by se Vám zde trávit vánoční čas? Nám tedy ano!