Kouzlo Starého Města vměstnané do jedné domácnosti

Anna Dlouha
29. Březen 2018

Těšil se velké oblibě, velké oblibě se těší a těšit bude i nadále, o čem je řeč? Přece o minimalismu. Minimalisticky řešená bydlení jsou oblíbená nejen kvůli estetickému hledisku, ale také kvůli praktičnosti. Platí zde totiž přímá úměra, že čím méně nábytku a dekorace, tím menší práce s úklidem. Minimalistických interiérů a staveb je celá škála, my se dnes zaskočíme podívat na interiér do Prahy, přesněji na Staré Město.


Byt ve starším domě zachovává původní dispozice i vzhled jednotlivých místností. Vysoké stropy, které jsou ve většině starých domů kvůli úspoře energie snižovány, se v tomto bytě zemi nepřiblížily ani o centimetr. Vše zůstalo tak, jak to bylo.

Přestože je byt postaven na zemitých barvách – černá, hnědá, šedá, bílá – vneslo se do některých místností „barevné světlo“. Nejlépe je tento barevný rej vidět na doplňcích a dekoraci v obývacím pokoji – obrazy a série polštářků. Barevného oživení se však dočkala i ložnice.

 

Zajímavě použitým prvkem v obou místnostech jsou sochy. Tedy interiérová dekorace, která zažila největší slávu v minulém století. Abychom však sochám nekřivdili, musíme uznat, že často udělají, v případě vkusné volby, výbornou službu i dnes. Dokonce mohou konkurovat i obrazům. Ostatně podívejte se sami.

Zatímco obývací pokoj a ložnice dosáhly svého zpestření, kuchyňská linka a vůbec kuchyňské prostředí hraje do karet jednomu tónu. Bílá je zde skutečnou královnou mezi tóny. Do bílé se volil i obklad mezi horními a dolními skříňkami. Minimální ozvláštnění přichází do místnosti teprve s podlahovou krytinou, která však i přes svůj šedavý odstín nedokáže přehlušit bílý monolit.

Volná místnost v bytě se využila k zřízení odpočinkové zóny. Prostor ale může stejně dobře posloužit jako pokoj pro hosty.