Kouzla s barvou v interiéru: Zelená

Inna J. Serba
30. Červenec 2016

Zelená barva je jednou z nejčastějších barev, se kterou se denně setkáváme v přírodě. Ve spojitosti s ní si představíme život, hojnost, harmonii, svěžest nebo svobodu. Pro lidské oko je taky zelená tou nejvíce uvolňující barvou.

 

Svěží zelená uvolňuje mysl, uklidňuje psychicky i fyzicky, přináší dobrou náladu, pomáhá při relaxaci, podporuje fantazii a snižuje nervozitu. Je proto mnoho důvodů, proč se zelenou obklopit i u nás doma. A díky celé škále rozmanitých trendy odstínů si jistě tu svou pravou zelenou najde úplně každý.

Ve světě interiérového designu je zelená oblíbenou stálicí, dokáže totiž místnostem dodat  osobnost, má vliv na naši náladu a psychiku, spolu s dalšími svými odstíny nebo v kombinaci s jinými barvami umí vytvořit speciálně efekty a inspirovat vás svěží a přirozenou atmosférou.

Ve správném množství můžeme použít zelenou takřka v jakékoliv místnosti, oblíbenou je například v obývacím pokoji. Tady ji můžeme používat různými způsoby – jako hlavní barvu zdí, na nábytku, dekoračních polštářích, kobercích, obrazech, osvětlení a dalších dekoracích, které můžete jednoduše kombinovat s dalšími odstíny – fialovou, šedou nebo bílou.

 

Pokud se rozhodnete například pro zelenou pohovku, stane se neodmyslitelně ústředním bodem obývacího pokoje a dodá mu svěží a moderní vzhled.

Pokud si přejete použít zelenou ve větším množství, zvolte ji jako barvu své koupelny, ložnice nebo pracovny. Tady vám dokáže navodit atmosféru klidu, relaxace, je také vhodná ke spánku a intelektuálních aktivitám, rovněž tak je vhodná k relaxační koupeli.

 

Do ložnice je ideální v kombinaci s modrými odstíny, jelikož pomáhá snižovat krevní tlak. Pokud nechcete zeleně přímo vymalovat, použijte v ložnici zelené závěsy a povlečení.

Tato barva také osvěžuje a zvyšuje chuť k jídlu, takže se s ní setkáme i v jídelnách a kuchyních opět často v kombinaci s další barvou či vzory. Tímto způsobem pak působí podobně jako červená, oranžová i žlutá.

 

Jestli tomu moc nevěříte, vzpomeňte si na oblíbený fastfoodový řetězec, který nedávno změnil své barvy právě z červené a žluté na zelenou a hnědou.

Pokud si nemůžete nebo nechcete dovolit mít zeleně vymalováno nebo mít zelené části i na nábytku, postačí vám i pustit zelenou do kuchyně i pomocí spotřebičů, pracovní desky, různých dekorací nebo čerstvých dekorací v podobě bylinek a zeleného ovoce. Zelené více než jiné sluší taktéž kombinace s květinovými vzory, jelikož to působí velice přirozeně.