Kouzla s barvou v interiéru: Neutrálni béžová

Inna J. Serba
14. Duben 2017

Béžovou barvu buď milujete nebo ji nenávidíte. Jak často se v interiérech používá, tak stejně často bývá opomíjená. Béžovou často vnímáme, a často neprávem, jako nudnou a zastaralou. Přitom existuje tolik odstínů béžové a tolik kombinací s ní, že bychom s ní mohli vytvořit cokoli.

Béžová je nesmírně jemná. Když si ji zvolíte do interiéru, můžete mu  pomocí ní dodat kýženou atmosféru. Vše v závislosti na stylu a také na světle. Béžová nabízí nepřeberné množství odtínů – od smetanové po khaki, s přechody od hnědé až po velmi světle krémové. Můžeme mít béžovou do teplých žlutých nebo růžových tónů, nebo naopak studenou, téměř šedou. Taková škála jednoznačně dělá z béžové neutrální barvou.

Teplé nažloutlé odstíny béžové vypadají skvěle v kombinaci růžovou, tyrkysovou nebo žlutou. Červená vypadá energicky a elegantně v kombinaci s tmavší béžovou. Vrstvení v tónech béžové vytváří příjemný uklidňující dojem. Všechny béžové tóny, bez ohledu na to, jestli jsou teplé nebo studené, úžasně hrají spolu s bílou. Jedná se o osvědčenou a stále moderní kombinaci.

Co se týče stylů, béžové fandí tradiční klasické styly interiérů, ale sluší i moderním otevřeným prostorům. Díky své neutrálnosti je prakticky nemožné ji nenakombinovat dle svých představ.

Béžová na stěnách dodá i ve svých studenějších odstínech místnosti teplo. Světlé béžové tóny jsou skvělou alternativou k zářivě bílým stěnám třeba v moderních prostorách. Béžová je také skvělou kulisou v místnosti, kde je nakombinováno velké množství barev. Je jemnější než čistě bílá a zároveň nekonkuruje žádné výrazné barvě.

Šedo-béžové odstíny vždy dodají místnosti elegantní a tradiční vzhled. Různé odstíny béžové jsou ideální volbou pro vrstvení – od podlah, přes stěny, závěsy, doplňky, jednolitá paleta a přitom tak efektivní. Béžová si rovněž rozumí s kterýmikoliv odstíny dřeva, od světlého, přes červené až po tmavé. Co se týče jednotlivých místností, hodí se všude. Zkrátka vděčnější barvu do interiéru asi ani nenajdete.