Kouzelný dům v sousedství národního parku

Dominika Tesárková
26. Září 2016

V britském městečku Lewes, na břehu řeky Ouse byl postaven nový dům. Autorem se stal ateliér Sandy Rendel Architects. Stavba stojí v obklopení Národního parku a malebného údolí řeky. Návrh vznikl na základě workshopu, který byl pořádán za účelem nahradit nevyužívaný "brownfield". Parcela dříve fungovala jako přístav pro cementový lom.


Stavba má skvělou pozici na začátku města. Místní úřady chtěly, aby se dům stal orientačním bodem při vstupu do města. Bylo tedy nutné navrhnout odvážný a nápadný design stavby.

Jedná se o první stavbu, která je vidět při cestě po silnici, tak i po řece. Plechové obložení tvoří příjemný kontrast s dramatickou scenérií bílých útesů.

Z pětipokojového domu jsou famózní výhledy na jihovýchod, přes řeku směrem na údolí. Z druhé strany, domu "kryjou záda" bílé útesy Cliffe Hill.

Hlavním a výrazným prvkem domu se stala dvoupodlažní asymetrická střešní struktura. Stavební materiály byly pečlivě zvoleny. Tvoří robustní a přirozený vzhled a podporují charakter místa a jeho okolí.

Fasáda přízemí směrem k řece je betonová. Příjemně tak splývá s tónem a strukturou betonové stěny vodního kanálu. Naopak fasáda směrem do ulice je z cihel. Zapadá tak do kontextu místní architektury.

Barevná paleta materiálů stále upozorňuje na bývalou funkci pozemku a nenásilně upozorňuje na industriální dědictví této oblasti. Interiér domu je velice flexibilní a může se v průběhu života měnit podle aktuálních potřeb majitelů.