Kouzelný apartmán u Vltavy

Pavla Kubu
15. Únor 2018

Zadání pro designéry Martinu Šimkovou a Jozefa Počila ze studia CADFACE bylo na první pohled jednoduché - byt měl být elegantní, ale přitom útulný, veselý a hlavně neměl stát moc peněz. Práce na novostavbě v Karlíně zahrnovaly vše od specifikace klientských změn pro stavbu přes návrh nábytku a výběru materiálů až po styling interiéru a photoshoot.

 

Výsledkem několikaměsíční úzké spolupráce klientky a autorů je útulný a funkční prostor plný kouzelných detailů, který je připravený stát se domovem.

Začalo se koupelnou a toaletou. Bylo nutné vnést do plánované tuctové koupelny život a maximalizovat množství úložných prostor. Obě místnosti designéři opticky zvětšili návrhem podsvícených zrcadel a volbou materiálů ve světlých odstínech. Kombinace sametově bílého 3D obkladu a jemně béžové dlažby s decentními, na první pohled nepostřehnutelnými, „třpytkami“ je velmi efektní a krásná.

Poté přišla na řadu kuchyně. Kuchyni zvolila majitelka bytu modulovou s ohledem na její finanční dostupnost. Úkolem pro designéry bylo vymyslet ji tak, aby splňovala požadavky na ergonomii, dostatek úložných prostor a nepostrádala eleganci i vtip. Kuchyně měla zároveň působit vzdušně a nenuceně.

Vzhledem k tomu, že kuchyně je součástí obývacího pokoje a jídelny a volně do nich zasahuje, bylo třeba tomu přizpůsobit nejenom geometrii, ale také materiály. Opakuje se zde barevná škála z koupelny. Bílý lesk lakovaného nábytku je v příjemném kontrastu s béžovými stěnami a skleněným obkladem v totožném odstínu. Prostor oživují tóny tyrkysu a mědi.

Chodba se proměnila na příjemný a atraktivní prostor. Původní bodovky byly nahrazeny lineárním podsvícením stropu. Stěnu s dveřmi designéři ozdobili poutavými veselými obrázky a na podlahu položili krásný koberec s orientálním vzorem v moderním pojetí. Dlouhá úzká chodba se díky zvolenému způsobu podsvícení pocitově rozšířila a v bytě tak přibyl další útulný (téměř) pokoj.

Také design ložnice koresponduje se zbytkem bytu, možná je ještě o něco čistší a jednodušší. Pro budoucího nájemníka tu měla být možnost (ne však nutnost) dotvořit si ji vlastními předměty, ke kterým má vztah. Najdeme zde postel, noční stolky, toaletní stolek, zrcadlo a šatní skříň. Čelo postele zabírá celou šířku místnosti, což působí velmi elegantně a plocha stěny tak není zbytečně roztříštěná.

 

Po obou stranách postele designéři instalovali nástěnné noční lampy na pohyblivých ramenech, vypínače a zásuvky. Tak jako v ostatních místnostech i zde vytvořili různé režimy osvětlení – práce, relax, zábava.

Nedostatky dispozice v kombinaci s poměrně malou rozlohou bytu řešili designéři kromě návrhu vestavného nábytku a změnou v konceptu osvětlení také použitím zrcadel. Místnosti opticky zvětšují a zároveň pomáhají vytěžit maximum z polohy a orientace tohoto bytu.

 

Obrovské podsvícené zrcadlo v rámu zrcadlí výhled na řeku skrz koruny stromů. Člověk ho po chvíli nevnímá jako odraz, ale má pocit, že se dívá oknem ven. Další zrcadlo je zavěšeno do čela jídelního stolu. Přes kruhový „průzor“ je tak možné pozorovat interiér či exteriér v jeho různých obměnách, vždy z nového úhlu pohledu.