Kouzelná horská chata obklopená zimní krajinou

Dominika Tesárková
7. Červen 2018

Nizozemský hudební skladatel, vášnivý hráč na piano a příležitostný řidič závodních aut nebyl spokojený s návrhem plánu chaty, který získal spolu s koupí pozemku v horách. Zkontaktoval ateliér SeARCH a požádal je o návrh. Již první skici obsahovaly mnohem více kompaktní prostor a zobrazovaly chatu speciálně uzpůsobenou terénu, který je prudce svažitý.

 

Stavba je tvořena celistvou dřevěnou plochou, která je typická pro místní stavby. Jak je v této oblasti tradiční, má chata sedlovou střechu. Švýcarské Alpy se tak pomalu stávají mozaikou složenou z různě velikých a vysokých sedlových střech. U všech staveb se zde klade především důraz na prostor, aby mohly pojmout co nejvíce turistů.

Ty nejkrásnější a nejstarší stavby, v okolí mají bohatou historii. Jedná se především o staré stodoly, které mohou najednou ubytovat několik rodin. Bohužel se využívají převážně jen v letních měsících. 

 

Inspirací pro návrh byl dům Grand Chalet Balthus s velkými střešními přesahy. Chata je navržena tak, aby vytvářela jeden čistý a jednoduchý prostor.

Garáž byla přesunuta na spodní cestu. Hala s výtahem jsou vytesány do skály, vzniklo tak přímé spojení všech tří poschodí s terénem. Ve spodním patře je pokoj pro hosty, v prostředním se nachází hlavní obytné prostory a v nejvyšším je soukromý apartmán. Všechny podlaží mají přístup na široké terasy, která jsou propojená schody.