Koupelna bez dveří?

Tomáš Čech
18. Říjen 2018

Zdánlivě běžný byt s větším množstvím speciálních designových kousků má jednu zásadní odlišnost od všech ostatních. Koupelnu od vstupní chodby odděluje pouze závěs. Nic víc! Architekti ze studia destilat navrhli velmi netradiční řešení. Klient jej přijal a je spokojen. Vše je v nejlepším pořádku.


Autor:  destilat

Plocha: 130 m2

Místo: Vídeň I Rakousko


Apartment H+M je projekt rekonstrukce bytu v patře vídeňského domu z přelomu 19. a 20. století. Klient hledal interiér s původními prvky, které by nebyly poškozeny předcházejícími nešťastnými zásahy. Návrh tedy počítal s maximální možnou mírou respektu k původnímu, ovšem zároveň byl velmi ambiciózní, pokud jde o naplňování současných standardů. Kuchyně byla nově vložena do obytného prostoru s jídelnou. Uvolnila se tak jedna místnost, která nově slouží jako dětský pokoj. Dále je zde samostatná relaxační místnost a hlavní ložnice. Nejradikálněji působí jádro bytu, kde je umístěno hygienické zázemí. Architekti jej pojali jako volně plynoucí prostor opatřený vanou a sprchou a samostatnou saunou.

 

„Některá řešení jdou za hranu běžných představ, za hranu stravitelnou pro většinu klientů. Koupelna bez dveří je bezpochyby jedním z nich. Na druhou stranu je třeba přiznat, že kultura bydlení se neustále vyvíjí. Co je dnes běžným standardem, zdálo se v minulosti nepředstavitelné. A vlastně i naopak. Neznamená to, že si myslím, že v budoucnu budou podobně otevřené všechny koupelny světa, pouze se domnívám, že experiment je cenný. Ne za každou cenu, všichni si musí být vědomi rizika. Ale neměli bychom se jich obávat! Bez experimentů bychom dnes žili v naprosto jiném světě!“

Vstupní chodba, sami architekti jí přisuzují název foyer, je poměrně prostorná. Díky zakončení širokými dvoukřídlými dveřmi vedoucími do obytného prostoru má příjemnou dynamiku. Napravo je koupelna, která je oddělena pouze závěsem.

Na druhé straně místnosti jsou již pak dveře do ložnice, tedy plnohodnotné řešení. Přesto se koupete nebo sprchujete prakticky na chodbě. Jedinou bariérou je již zmíněný závěs. Prostor tak volně plyne mezi umyvadlem, vanou a sprchovým koutem. Samostatnou místnost má jen toaleta a sauna.

Ložnice je zařízena velmi jednoduše. Stejně jako v celém prostoru je i zde umístěna kombinace autorského nábytku samotných obyvatel domu a designu od architektů destilat. Část podlahy je pokryta grafickou keramickou dlažbou.

Nábytek je volen velmi nízký, a tak ještě víc vyznívá velkorysá světlá výška místnosti. Na podlahách, které prakticky v celém bytě tvoří dřevěné parkety, jsou často umístěny koberce a další textilie.

Štukový strop v obytné místnosti je nejvýraznějším prvkem odkazujícím k původu domu. V kombinaci s pečlivě vybíranými výraznými kusy osvětlení vzniká jakási galerie vzhůru nohama.

Obytný prostor, přestože je sem nově umístěna kuchyně, disponuje naprosto dostatečnými rozměry. Tylový lustr nad jídelním stolem je dílem majitelky. Stůl pak navrhli samotní destilat.

Celý byt je laděn v přírodních odstínech dřeva a bílé omítky. Stejně tomu je i v dětském pokoji, kde je přiměřené atmosféry dosaženo díky doplňkům. Postel nejmenšího obyvatele domácnosti je ukryta ve výklenku po bývalé koupelně.

Směrem do ulice je hlavní obytný prostor. Tvoří jej dvě místnosti – jídelna propojená s relaxačním koutem a kuchyní a samostatný pokoj. Do dvora jsou pak všechny noční a soukromé místnosti.