Komunitní zahrady – trend na vzestupu

Laura Kučerová
19. Květen 2015

     O co se vlastně jedná? Komunitní zahrada je všeobecně chápána jako dílo určité skupiny lidí, kteří se o tuto zahradu starají. Můžete tak získat čerstvé produkty, radost z práce, zlepšení sousedských vztahů a životního prostředí v okolí. Vesměs jde o místa, jinak před tím nevyužitá, nejčastěji na veřejném pozemku. S tímto typem obhospodařování se můžeme setkat po celém světě – ve Spojených státech, Austrálii, Španělsku, Anglii, ale také Taiwanu a Mali. U nás je tento trend na vzestupu a zájem lidí o problematiku přibývá.

 

     Pro někoho, kdo žije ve městě, je komunitní zahrada příležitostí, jak si vypěstovat vlastní plody užitkové zeleniny. Navíc máme možnost seznámit se s místní komunitou, a tak narušit chladné sousedské vztahy. Realizované projekty taktéž dokazují snížení množství kriminality a vandalismu. Protože pokud se na společném díle podílejí všichni, začnou si více vážit okolí a vzhledem k vloženému úsilí by nikoho ani nenapadlo si svůj výtvor ničit.

 

     Existuje několik typů pěstování v takových zahradách. Buďto má každý svůj prostor (pytel, vyvýšený záhon, přepravky, nádoby) anebo se na pěstování podílejí všichni společně. V České republice můžeme vidět přehled stávajících komunitních zahrad na mapě. Nejvíce jsou rozšířené v Praze, severních Čechách, ale také v Brně a Olomouci.

 

     I když zde níže uvedený příklad poukazuje na výsadbu a péči o užitkové rostliny, komunitní zahrady mohou mít i jiné varianty. Obyvatelé panelových domů si mohou i sami zkrášlit okolní prostranství, nevyužívané plochy či zašlé vnitrobloky. Výsadba stromů a okrasných keřů nemusí být směřována pouze na okraje parků. Důležité je ale zapojení veřejnosti a získání povolení majitele pozemku. Pokud se jedná třeba o „brownfield“ ve vlastnictví města, neměl by být až takový problém domluvit se s vedením o případné změně nevzhledného prostředí a dodání nového rozměru samotnému místu.

 


Název projektu: North Austin Community Garden

Lokalita: Austin, Texas, USA

Projekční firma: THOUGHTBARN

Datum realizace: 2014

Rozloha: 2 300 m2