Kompletní rekonstrukce pohádkového bytu v Marseille aneb jak prosvětlit domov

Tereza Hrdličková
28. Březen 2018

Díky francouzskému studiu T3 Architecture vznikla v centru Marseille tato zdařilá rekonstrukce. Původní byt trpěl závažným nedostatkem světla a jeho hlavní místnosti byly omezeny centrálním schodištěm. Tento zásadní problém byl vyřešen odstraněním tohoto starého schodiště a většiny příček, čímž se zcela uvolnilo srdce bytu.

 

Již při vstupu do duplexu si každý povšimne velkorysé výšky bytu. Tento pohled nabízí vizuální prostorovou komunikaci mezi jednotlivými patry. Minimalistické kovové schodiště v kombinaci se skleněnými podlahami umožňuje velký průnik denního světla v samém středu bytu. Betonová stěna v pozadí schodišťového prostoru navíc potvrzuje svislost centrálního svazku.


  • Architekt: T3 Architecture
  • Místo: Marseille, Francie
  • Realizace: 2016
  • Plocha: 100 m2
  • Fotografie: David Giancatarina

Z barevné škály převládá černá a bílá. Naprostá klasika, která ovšem nepůsobí unyle ani chladně. Pokud jste i Vy propadli této kontrastní kombinaci, tipem pro oživení Vašeho domova může být volba předmětů v lesklém provedení, zakomponování prvku ve výrazné barvě či pořízení živé květiny. Nezapomínejte ani na bytové doplňky jako obrazy, látky, polštáře nebo koberce, které černobílý interiér skvěle zaplní. V tomto případě černobílý interiér ale zútulnily především dřeviny. Dominanci černé a bílé v interiéru vůbec tedy nenarušila jiná výrazná barva. Díky dřevěné podlaze navíc byt nepůsobí vůbec stroze a formálně.

Ve snaze zviditelnit společné prostory v přízemí, architekti přidali úzký prosklený otvor v horní části bytu v návaznosti na betonovou stěnu. V patře najdeme krom ložnic i koupelnu. Naopak obývací pokoj i kuchyně jsou umístěny na spodní úrovni tak, aby přilehlá terasa a zahrada byly jen na dosah ruky. 

Impozantní tradiční omítka na stropě v hlavní ložnici byla perfektně zrekonstruována a jako silná charakteristická složka, dává bytu specifický náboj.