Komín není přežitek aneb Oheň má pořád své kouzlo

Dita Pfeferová
20. Prosinec 2017

V dnešní době existuje několik způsobů vytápění domů. Topení máme na plyn nebo elektrické a v novostavbě ho můžeme skrýt do podlah či do designově provedených radiátorů. Všechny tyto způsoby ale jakoby zapomínají na to, k čemu býval kdysi na domě komín. Samozřejmě že při topení se dnes hledí hlavně na efektivnost a je důležité hlavně vytopit daný prostor v co nejkratším čase a s co nejmenší námahou, popřípadě tak, abychom zatížili co nejméně okolní prostředí a netrápili také sousedy. Vytápění dřevem tyto předpoklady splňuje.

 

Uznejme, že i topení po staru, tedy v kamnech či krbu, má stále něco do sebe. Praskání dřeva a syčení ohně v každém pokoji navozuje úchvatnou atmosféru. Krby mají nad kamny převahu hlavně proto, že nabízejí i vizuální požitek z ohně i měkkého světla, které po prostoru rozlévá. Již Frank LLoyd Wright chápal krb jako srdce domu, srdce rodinného kruhu a ve svých realizacích ho využíval pro jeho symboliku a působení v prostoru. Kamna i krby, které jsou dnes dostupné v nejrůznějších variantách, jsou k modernímu vytápění přidávány spíše jako nadstandard. Krby jsou dnes vyráběny pro možnost širokého užití, hodí se tak jak do interiéru moderního tak i různě stylově pojatého. Kamna se svým vzezřením hodí spíše do interiéru, kde vládne severský či venkovský styl.

 

 A i když kamna nebo krb do interiéru neumístíte za účelem vytápění, ale za účelem estetickým či požitkovým, neprohloupíte. Trávit večery hleděním do plápolajícího ohně, či si na kamnech přihřát čaj v plecháčku a pokračovat v četbě milované knihy, to je přece nádhera.