Komerční prostory přeměněny v kouzelný loftový byt ve Španělsku

Laura Kučerová
24. Březen 2017

Návrháři: Daniel Pérez a Felipe Araujo

Plocha: 200 m2

Rok dokončení: 2013

Město: Terrassa (Španělsko, provincie Barcelona)


V současné době existuje spousta nevyužitých míst, které ztratily svůj původní význam. Nejčastěji se jedná o továrny, sklady a kancelářské prostory. Návrháři z Egue y Seta se rozhodli vdechnout nový život jednomu z pater bývalé komerční budovy a dali tak vzniknout neotřelému pojetí loftového bytu.

Pro celkový koncept je typická jeho propojenost. Jednotlivé místnosti na sebe zcela přirozeně navazují a přitom dodávají i lehký pocit soukromí. Toho je docíleno za pomoci skleněných či dřevěných stěn v kombinaci s vysázenou zelení.

Nejfrekventovanější prostor je současně i ten nejrozsáhlejší. Na první pohled nás zaujme jednoduchá barevná kombinace použitých materiálů, která je ozvláštněna pohledovou cihlovou stěnou. Dřevěná deska u kuchyňského a jídelního stolu rozbíjí fádnost šedé a stříbrné. Dojem čistoty a klidu pak dodává bílá zeď, která je na některých místech hladká, jinde se jedná o strukturu neomítnuté zdi.

V kuchyni pak můžeme nalézt pár designových záležitostí. Mezi ně bychom zařadili popisovací tabuli, na kterou bylo přimontováno několik polic, to vše zakryto skleněnou vitrínou. Ocelový parapet spolu se spotřebiči pak jen doplňuje jasné odstíny šedé barvy k lesklým dvířkům.

Centrální místnost tvoří ložnice zároveň s koupelnou a záchodem. Za manželskou postelí se nachází menší komůrka, která slouží jako šatní skříň a úložiště pro boty.

Koupelna je oddělena masivními dřevěnými stěnami, které dodávají částečné soukromí. Z druhé strany je možnost úplného odclonění díky stahovatelným dřevěným roletám. Mezi panelem s umyvadly a vstupní halou byly vysázeny stálezelené bambusy a nízké dřeviny v nádobách. Tyto rostliny byly zahrnuty dřevěnou štěpkou, aby doplňovaly celkový přírodní charakter bytu.