Klientovým snem bylo mít „hotel“ typu Bed & Breakfast

Tomáš Čech
20. Říjen 2016

Vždy, když za jakýmkoliv projektem stojí snaha o splnění snu, je to dobrý předpoklad pro kvalitní výsledek. Architektonická kancelář nook architects měla za úkol se právě jednomu takovému přání přiblížit co nejvíce. Povedlo se ji to na výbornou!


Autor: nook architects

Realizace: 2015

Plocha: 91 + 84 m²

Místo: Barcelona I Španělsko


Klientovým snem je mít „hotel“  typu Bed & Breakfast. Pořídil si proto dvoupatrový prostor v Barcelonské ulici. Vzhledem k faktu, že na začátku neměl dostatek peněz, první patro provizorně upravil pro sebe. Přízemí již ale bude sloužit návštěvníkům a jeho úspěch bude financovat dokončení zbytku. Nakonec bude k dispozici ubytovací zařízení s 6 samostatnými pokoji, přičemž všechny budou opatřeny vlastní koupelnou a kontaktem s exteriérem.

 

V průběhu celého projektu bylo bráno na zřetel, aby zásahy/činy dnešní, neomezovaly možnosti druhé fáze rekonstrukce a naopak ji vycházely vstříc.

 

„Sny! Sny jsou motivací a dodavatelem energie. Sny jsou náplní úsilí. Sny jsou adrenalinem. Sny jsou vzrušením. Sny jsou důležitější, než případné zklamání z neúspěchu. Sny, touha po jejich splnění je větším ziskem, než náklady na neúspěch. Za tím si stojím!“

Kvality obytného prostoru tkví především v intenzivním propojení s balkónem a dvorem a krásné ornamentální dlažbě. Okno je záměrně složeno ze dvou částí, aby mezi ně následně mohla být bez problémů postavena příčka oddělující dvě ložnice, dva pokoje.

Prostor je rozšířen o dvě „zákoutí“. V prvním bude později umístěna jedna z koupelen pro hosty, v tom druhém je dnes kuchyně, kterou následně vystřídá schodiště propojující obě podlaží. Rovněž zde přibude jedna koupelna.

I z těchto důvodů je řešení prostoru pro vaření jednoduché a účelné. Prosté skříňky jsou doplněny o krásné modré dlaždice s pro nás neobvyklým spárořezem. „Nejtrvanlivějším“ prvkem je zde masivní jídelní stůl.

Směrem do ulice je již propojení s exteriérem konzervativnější, jsou zde dřevěná francouzská okna. Přesto řešení nabízí možnost přímého kontaktu s městským ruchem Barcelony. Směrem do dvora jsou okna hliníková a mají větší rozměry.

Koupelna je specifickým, osobitým dílem. Hlavním výrazovým prvkem jsou vodu-odpuzující cihly. Jednoduše se udržují a mají velkou odolnost. Příčky nejsou dotaženy ke stropu, světlo propouští pás ze skla. Umyvadlo je recyklované, původně sloužilo v kuchyni. Skříňka pod ním, stejně jako dveře, jsou jasně modré.

V první fázi se sen plní jen napůl. V přízemí vznikají dva pokoje a společenský prostor, recepce, přímo navazující na ulici. V patře, se samostatným vchodem, je pak „dočasné“ bydlení majitele. Vše je již ale připraveno na fázi druhou.

 

V té zde budou celkem čtyři ložnice se samostatným hygienickým zázemím. S přízemím budou spojeny nově vybudovaným schodištěm. V tu chvíli již „šéf“ bude bydlet jinde, sem bude docházet za prací, za snem.