Klasický i postmoderní, to je dům několika tváří z Melbourne!

Janie Ledecká
2. Leden 2017

Cílem této rekonstrukce bylo obnovit ducha a slávu domu, to vše skrz zdůraznění tvarů a jednoduchých linií. Nebylo žádoucí, aby obrovský potenciál nové architektury zastínil dědičnou krásu domu. S citem tak byl u přístavby kopírován sklon původní střechy. Díky tomu stará budova plynule přechází do nové, vizuálně i emocionálně, a to jak v oblasti interiéru tak i exteriéru. Celý objekt stojí v ulici pyšně, silně, vysoko a bez jakékoliv nadsázky je současně brutální i minimální. Je vznešený!

 

Dalším požadavkem klienta bylo zvýšit hodnotu domu a přitom nezasáhnout razantně do stylu budovy. Postavil tak architekty ze studia RARA architecure před životní výzvu. Díky jejich kreativním návrhům a bohatým zkušenostem se dočkal vynikajícího výsledku. Stále je to skromný dům, s jednoduchým rozšířením, které splňuje ty nejvyšší standardy a přesto působí velkolepě.

Snoubení klasických stavebních materiálů s novodobou modernou vás uchvátí už při pohledu z chodníku! Přístavba nepůsobí parazitně, ale s cíleným respektem k původní stavbě.

Ruce si zde podávají zachovalé cihlové obklady s příjemně kontrastujícím moderním bílým obkladem.

Romantický bílý plaňkový plot vám rozhodně při vstupu neprozradí, v co se, po otevření vchodových dveří, dům promění.

Dům několika tváří! Každý milovník architektury si najde své!

Dřevěné schodiště spojující novostavbu s původním domem je z kontrastního tmavého dekoru. Jeho nosné obrysy se lesknou v mramorové podlaze, která citlivě navazuje na původní dlážděnou.

Celý prostor je bez zbytečných příček. Bylo žádoucí, aby působil volně a svými rozměry velkoryse. Díky zdařile umístěným oknům se denní světlo odráží od nekonečné kamenné podlahy zpět ke stěnám.

Koberec v zemitém odstínu v místnosti opticky zdůrazňuje zachovalý krb a renovovaný masivní stůl. Obrovské industriální hodiny nad krbem jen pocit majestátnosti umocňují.

Vtipným zapojením industriálních a antique předmětů se přenocování v pokoji pro hosty stává zážitkem :).

Rodina je početná a návštěvy si ve dveřích podávají ruce. Velkorysý jídelní stůl s dostatkem jídelních židlí je tak nutnost! Dřevěný obklad na stěnách příjemně navazuje na obklad z cihel a zpět na bílou stěnu.

Silná trojkombinace z leštěného mramoru na podlaze s cihelným obkladem za linkou a dominujícím hřejivým dřevěným obkladem.

Kuchyňská linka i jídelna zároveň je pojata minimalisticky. Přesto s otevřenou náručí uvítá jakékoliv hosty.

Dnes je již propojení obývacího pokoje s kuchyní či jídelnou samozřejmostí. Za dřevěným obkladem se ukrývá spižírna a vestavěné kuchyňské spotřebiče!

Schodiště denním světlem zásobuje střešní okno z mléčného skla.

Dětský pokoj nejstaršího syna díky bílým stěnám nepůsobí, ačkoliv malé prostory by tomu přály, stísněně. Okny sem proudí dostatek denního světla.

Dětský pokojík je originálně vybaven a touženému příchodu dalšího potomka do domu tak nic nebrání.

Dominantou ložnice majitelů je zachovalý krb. Ten se díky moderním technologii po x letech strádání opět promění v plápolající středobod místnosti.

Dům nabízí k relaxaci i dennímu užití dvě koupelny. Pro početnou rodinu potřebný luxus. První je inspirována zálibou majitele v Aztécké kultuře. Velkoplošná zrcadla místnost opticky zvětšují. Architekti se drželi linií a prostor tak působí celistvě.

Druhá koupelna je oproti první minimalistická, přesto o nic míň funkční.