Keret House, dům se šířkou pouze 1 metr

Hedviga Nosáľová
8. Srpen 2018

Umíte si představit život v domě/bytě, který by byl široký jeden metr? Určitě ne. Ale přesto existuje mnoho takhle úzkých a obyvatelných domů. Jeden z nich nese název Keret House. Keret House vytvořil polský architekt Jakub Szczesny ze studia Centrala. Hlavním cílem bylo vytvořit nejužší dům vůbec. Nejširší bod měří 1,22 metru a nejužší pouze 72 centimetrů! Nachází se v centru Varšavy (mezi ulicemi Chlodna 22 a Zelazna 74). Má sloužit pro spisovatelé a cestovatelé.



Szczesny řekl, že přemýšlel nad tím, kdo by zde mohl vůbec žít. Musel by to být nějaký poustevník, někdo, kdo miluje samotu a kdo rád v samotě tvoří. S úsměvem také dodal, že člověk, který obývá tohle místo musí mít značnou dávku humoru, jinak by se z tohoto prostoru zbláznil. 

"Hluboce věříme v to, že Keret House se stane symbolem moderní Varšavy zakořeněný v její komplikované historii. Dům zaujal média po celém Světě. A my doufáme, že tento dům ukáže tu nejvíc fascinující stránku Varšavy.,, Tomek Gancarczyk

Sarmen Beglarian a Sylwia Szymaniak z Polish Modern Art Foundation, ředitelé projektu nyní spravují administrativu a pobyty. V případě, že byste si chtěli vyzkoušet jaké je to pobývat v takovém malém prostoru, objednejte se na odkazu výše.