Kepler a Josef Čapek: dva pražské apartmány s osobností

Kateřina Cibulková
19. Září 2018

Styl, v jakém měly být zařízeny apartmány určené k pronajmutí krátkodobým návštěvníkům Prahy v bytovém domě v Rybné ulici, konzultoval investor poctivě se studiem La Design. Výsledkem byla vize, která si zakládala na pojetí každého z prostorů velice charakteristickým a nezaměnitelným způsobem. A aby byla zaručena opravdu jedinečná duše místa, následovala inspirace známé osobnosti naší historie.


Apartmány v Rybné ulici / Praha / La Design / 2015

 

La Design je pražské studio, za jehož fungováním stojí dvě ženy. Týmová souhra je pro ně zásadním tvůrčím faktorem, který se projevuje vzájemnou inspirací a obohacením. Obě dvě designérky vycházejí v základu ze současné moderny, na jejíž ucelený jednotný základ dále umisťují výraznější prvky a dávají tak vzniknout neobvyklým spojením, která snadno utkví v mysli.


Čislo jedna: Kepler

 

Jméno Johanna Keplera se v pražském kontextu pojí s obdobím vlády císaře Rudolfa II., na jehož dvoře vyhlášený matematik, astronom a astrolog německého původu působil. Interiér, který jeho stopu ve městě oživuje, se proto v nejednom ohledu obrací k historii. Z materiálového hlediska ihned upoutá tradičním dřevem, které tvoří rozsáhlou změť křivek u trámoví a opakuje se i u podlahy.

 

Z až monotónní spleti dřevěných přímek vystupují barevné detaily, které se už přímo věnují osobnosti oslavovaného vědce. Židle rozhýbané lineární strukturou, geometrické stolky a svítidla, která evokují pohyb planet po oběžné dráze a laboratorní pomůcky – to vše je Kepler. Třešničkou na dortu je dalekohled umístěný v obytné hale.

Číslo dvě: Josef Čapek

 

Josef Čapek se jako významná postava moderních českých dějin umění zrcadlí v interiéru, který je mu zasvěcen právě skrze grafické elementy. Velká část detailů lpí na jeho kubistické dráze, což se projevuje expresivními barvami, geometrií, lomenými křivkami i dramatickou kompozicí. Konkrétní odkaz je potom v podobě obrazu zachycen přímo na zdi hlavního obytného prostoru. 

 

Původní vize zadavatele a designérek – vytvořit interiéry, které by neměly mnoho společného se standardními představami o bydlení, se naplnily. Stalo se tak především díky zachycení stopy výjimečných bývalých obyvatel Prahy, jejichž charisma návštěvníky natolik osloví, že možná ani nebudou chtít svá dočasná obydlí opustit.