Kentfield Residence

Ondřej Bělica
17. Červen 2017

Luxusní residenční vila je umístěna v hornaté krajině. Jako celek je citlivě zasazena do vlnitého svahu s dechberoucím výhledem na pohoří Tamalpais a San Francisco Bay. Zakřivená opěrná stěna sleduje kontury přilehlého svahu a pevně se do něj vnořuje. Nadstandartní dům je tvořen železobetonovou nosnou krustou a je zastřešen zelenou střechou s dřevěnými výčnělky. Toto materiálové a koncepční řešení pomyslně propojuje architekturu s okolní přírodou. Celá hmota domu tvoří jakousi ochranou bariéru, uzavírající vnitřní atrium, které vévodí rozměrný podlouhlý bazén.

 

Uzavírající se tvar domu je rozdělen na tři obytné části - obývací pokoj, kuchyně s jídelnou a ložnici. Tyto jednotlivé zóny pozvolna přerůstají nad střechu pokrytou zelení. Ty se transformují v oddělené přístřešky orientované na jih a slouží k co nejefektivnějšímu zachycení slunečních paprsků pro fotovoltaické a solární panely ohřívající užitkovou vodu. Tento objekt zahrnuje celou řadu ekologických, pasivních i aktivních topných a chladících systémů a akumulátorů.

 

Dům je koncipován jako nízkopodlažní obydlí se vystupujícími kosými hmotami, který svým tvarem písmene U objímá vnitřní nádvoří. V něm je usazen dlouhý bazén, ke kterému je přístup ze všech obytných místností. Nádherná je kombinace pohledového betonu a dřeva, která evokuje striktní, ale zároveň útulné prostředí pro život.

Vnější fasáda je potažena lamelovým dřevěným povrchem, který téměř splývá se zalesněným pohořím, na němž se rezidence nachází. Tento materiál dokáže kouzelně stárnout, a tak dostává každým rokem novou, stříbrnější tvář.

Vnitří prostory jsou neuvěřitelně vzdušné nabízejí nadstandartní pohodlí. Strop je skosen pod mírným úhlem a dodává tak místnostem jemné gradace. Ty nabízejí nekonečné výhledy a neopakovatelnou světelnou atmosféru. Stěny jsou obehnány dřevěným obkladem v horizontálním řazení a šikmý strop je pokryt bílým nátěrem, který celou situaci odlehčuje.

Kuchyňský pult je v těsné blízkosti velké prosklené ploše, kterou lze libovolně posouvat. Je také vyroben ze světlého dřeva a zaklopen lesklou deskou, odolnou proti mechanickému opotřebení.

Vařit a kochat se výhledem, co víc si přát?

Taktéž ložnice je proťatá denním světlem skrz na skrz. V této odpočinkové místnosti nenajdete žádný rušivý element, pouze postel, křeslo a koruny stromů za okennímy skly.

Koupelna se stala atypickým experimentem. Sprchový kout je zasazen mezi betonovou stěnu a sklěnenou plochu. Nad tímto seskupením se nachází průhled, sloužící jako světlík. Tento protor poskytuje žádoucí soukromí i volnost.

Čtěte také
Exteriér
11. Září
Interiérový design
před 2 týdny
Rekonstrukce
12. Září