Když tapety, tak proč ne z látky?

Dita Pfeferová
19. Březen 2015

Pár let zatracované tapety jsou již nějakou dobu zase v kurzu. Mimo papírových tapet, které byly naposledy oblíbené v 60. letech minulého století, stoupá obliba jejich starší varianty  - a to tapet látkových. Látkové tapety jsou tak v poslední době k vidění nejen na různých šlechtických rezidencích nebo letohrádcích, ale i v mnoha moderních domácnostech.

 

Nesporná přednost látkových tapet je především jejich vizuální vzezření. Jsou teplé a měkké jak na dotek, tak i na pohled a tím pomohou zútulnit jakkoli velký prostor. Právě měkkost látkových tapet má ještě funkci, kterou ocení především obyvatelé domů s „papírovými“ stěnami, a to, že má schopnost pohlcovat okolní zvuky a tím může místnost skvěle zvukově izolovat. Díky stále stoupající poptávce již dnes existuje mnoho druhů látkových tapet s nepřeberným množstvím vzorů, od ornamentálních vzorů, známých právě už z historických panských sídel a domů, až po dnešní „trendy“ vzory a náměty.

 

Jedním z výrobců a dodavatelů textilních tapet a dalších textilních dekorací je i Marta Šliperská, známá pod pseudonymem Marthi. Její interiérové realizace s látkovými tapetami i s jinými způsoby dekorace stěn jsou opravdu působivé a svým detailním promyšlením navozují pocit exkluzivnosti, starobylosti a zároveň modernosti. Jejich využití v interiéru může být výrazem odvahy a osobitého stylu, mimo dalších výhod, které tyto funkční doplňky nabízejí.