Když očekáváme od malého bytu mnoho - Brnianská

Natálie Vopařilová
22. Prosinec 2017

Neveliký byt, malá okna a hrubé stěny. Jak tedy bydlení zařídit a vybavit tak, aby vypadalo opticky větší, bylo přirozeně projasněné denním světlem a působilo vzdušně a nezastavěně? Takovou otázku si položilo designové studio MOSKOR DESIGN, jehož cílem bylo vytvořit interiér pro byt ve starším cihlovém domě na Slovensku. Odpovědí je vydařená realizace, se kterou se níže v článku blíže seznámíme. Kompletní realizace zahrnuje rekonstrukci obývacího pokoje, kuchyně, koupelny, ložnice, dětského pokoje a chodby.

 

Před samotnou realizací interiérového designu došlo v bytu k několika stavebním úpravám. Ty byly provedeny za účelem optické dopomoci původním dispozicím. Kompozice nábytku pak respektuje rozměry bytu a je uspořádána tak, aby i přes nízká čísla ve stavebních plánech nabídla dostatek místa k plnění každodenních aktivit.

 

Volba barevného konceptu byla jasná - do menších prostor s nedostatečným osvětlením denním světlem je třeba užití světlých odstínů. Z teorie barev, která ve fyzice nikoho neminula, totiž víme, že právě světlejší barvy mají jedinečnou schopnost světlo odrážet. Díky této skutečnosti je tak docíleno přirozeně působícího projasnění interiéru, světlé tóny zároveň dokáží vyvolat dojem, že jsou prostory rozměrnější.

 

Dennímu světlu posléze vypomáhá částečně snížený strop v kuchyni a obývacím pokoji, který disponuje LED pásy. Ty odrazem, nepřímo, osvětlují prostor mimo jiné také i v pozdních večerních a brzkých ranních hodinách, kdy slunce ještě spí.

 

Mimo bílého vybavení a prvků interiéru také lichotí využití dřeva. Jeho přirozená přírodní kresba vtiskne prostoru rázem nezaměnitelný charakter.

 

V kontrastu se světlým základem interiéru jsou tmavé prvky. Nutno zdůraznit například užití lesklé černé plochy v kuchyni za linkou a v obývacím pokoji jako desku, která je součástí dřevěného nábytku v jednotném setu. Opomenout nelze ani černá svítidla nebo barové židle. Efektně pak vypadá nápadný šedý kamenný obklad za TV stěnou.

 

Byt v Brnianské je zkrátka  důkazem toho, že i na neveliké ploše lze dokázat mnoho. Funkčnost prostor k účelům každodenního využití i perfektní design - v kompaktním balení. Co víc si přát?