Kdo si hraje, nezlobí! 5 tipů, jak ozvláštnit dětský pokoj

Anna Dlouha
27. Listopad 2018

Rozjasnit dětskou tvář úsměvem je jedna z nejhezčích věcí, kterou rodiče pro dítě mohou udělat. Protože ale domácí a pracovní povinnosti neumožňují věnovat se dětem 24 hodin, 7 dní v týdnu, není na škodu mít v záloze několik triků, které rozkřešou v očích Vašeho dítěte plamínky nadšení. Dnešní článek je věnován tipům, při jejichž zakomponování do dětského pokoje, zabavíte ratolest na nejedno odpoledne. Tady jsou!


Když se na chvíli vrátíme do dětských let, jistě si vzpomenete na chvíle, kdy jste si stavěli provizorní domečky z prostěradel, židlí a matrací. Stavební vynalézavost se jistě projevila i u Vašich děti, stejně jako jejich touha po vlastní skrýši. Možností, jak takového útočiště docílit, je široká škála.

 

1. Dům na „stromě“ 

 

Stromové bydlení je snem každého dítěte. Pokud namítáte, že bydlíte v paneláku a nemáte ho kam umístit, mýlíte se! Přestože nejideálnější variantou pro zbudování „stromového“ domečku je mezonet či byt s vysokým stropem, domeček můžete velmi snadno zakomponovat i do všední bytovky.  Domeček se Vám bude nejlépe budovat v rohu místnosti. Vytvoření takového úkrytu ale samozřejmě něco stojí, navíc bude potřeba stavebních zákroků. Pokud hledáte něco jednoduššího, nabízíme Vám možnosti, které lze postavit na vybavení, které se již v dětském pokoji nachází.

2. Tajemný úkryt (část I.)

 

Velmi často se v dětských pokojích objevuje postel vyzvednutá nad zem. Prostor pod ní bývá vyplněn skříňkami, nebo psacím stolem. Pokud ale místo akutně nepotřebujete, zkuste z prostoru pod postelí vytvořit dětský Ráj plný her a zábavy. 

 

Místo zaplněné plyšáky a hračkami jednoduše ukryjete za závěs. Přestože volba závěsu nehraje až tak významnou roli, neboť dětská fantazie se leccos dokreslí sama, přece jen bude lépe vypadat, když pořídíte takový, který bude například ztělesňovat fasádu skutečného domečku, než nic neříkající puntíky.

 Tajemný úkryt (část II.)

 

Pokud jste do dětského pokoje kdysi pořídili palandu a nyní se nevyužívají obě postele (děti už opustili domov nebo přírůstek do rodiny teprve čekáte), můžete z horního patra zbudovat skrýš jako z pohádky. Vrchní palandu lze uschovat obdobným způsobem jako u vyzdvižené postele, tedy závěsem. Ten uchytíte na skobičky zapuštěné do stropu, či do zbudované kolejničky s háčky.

 3. Kdo si hraje, nezlobí

 

Nuda je hrozná věc. Z toho důvodu se s ní málokdo chce setkat, a co teprve děti. Nudu v dětském pokoji zaženete zakomponováním jednoduchých, přesto účelových prvků. Tradiční záležitostí je koberec se vzorem městečka i silnic, kde si děti mohou hrát s autíčky.  Na koberci se může také objevit natištěný skákací panák. Pokud v pokoji nechcete koberec, panáka lze umístit i na dřevěnou podlahu, kde jej ztělesníte za pomocí lepicí pásky.

 

Další hravou možností je zavěšení basketbalového koše na skříň. Do třetice všeho dobrého přidáváme nápad s domácí tělocvičnou – na skobičky můžete umístit houpačku, kruhy nebo pouhý provaz (na šplhání i houpání).

4. Pro tvořivce

 

Každý z Vás má doma svého malého Picassa či Rembranta. Obrázky se Vám kupí na lednici a magnety mají co dělat, aby je všechny udržely. Řešení můžete najít v tabulové černi, která se na trhu objevuje jak v podobě barvy, tak tapet. (viz článek Tabulová černá).  Jediné, co bude dítě potřebovat je krabička kříd.

5. Hravě díky tapetám 

 

Přestože to může znít jako klišé, barvy a tapety dělají mnoho. V dětském pokoji to platí dvakrát tolik. Díky vhodné kombinaci barev s tapetami/samolepkami můžete vykouzlit pokoj na tisíc způsobů. Zde je několik z nich.

 

  • alá námořník (Barvy: modro, bílá, tapety s proužkem, loďkami..)
  • Kniha džunglí (Barvy: hnědá, zelená, tapeta s liánami, stromy, ptactvem)
  • Jízdenky prosím (Barvy: červená, modrá, bílá, tapeta s železničním přejezdem, výpravčím, závorami)
  • Vítejte na palubě (Barvy: modrá, bílá, stříbrná, tapeta se stylizovanými okny, křídlem letadla)