Kde je hranice mezi oknem a odklapovací střechou?

Damián Hruban
27. Červenec 2017
 

V největší rakouské metropoli byly zřízeny nové bytové jednotky, ve kterých si nemůžete stěžovat na nedostatek světla. Každá je totiž vybavena obrovskými střešními okny s plochou 8 m2. Bydlení v rozšířeném podkroví je pod památkovou ochranou. Leží totiž na relativně staré budově v prvním Vídeňském okrsku, tedy v historickém centru. 

Předností bytové jednotky je tzv. venkovní pokoj, který se při příznivém počasí nechá snadno předělat balkon. Slouží k tomu systém ohromných střešních oken, které jsou ovládány hydraulicky.

Z muzea se nabízí zajímavý pohled na moderní nebývale velká střešní okna, která kontrastují s klasicistním podkladem.


Z architektonického i praktického hlediska jde o koncept pozitivní, nicméně nabízí se otázka, zda se hodí do okolního silně historického prostředí.

Silným rysem bytu je prostor a minimum zdí. Při rekonstrukci starého dobu z období klasicismu měli architekti volnou ruku. Prostor nebyl v historii permanentně využíván, a tak netrpěl nějakým svazujícím systémem nosných zdí a sloupů. Jediné, co bylo dané, byla výška stropu, krovy a sklon střechy, a tak je na projektu markantní síla kreativity.

Z enormních oken se nabízí pohled na Přírodovědecko-historické muzeum, a tak je zajištěno jakési propojení s duchem města. V prostorném prosvětleném bytě se systémem obřích oken se cítíte více jakou součást velkoměsta než ve standardní bytové izolaci od okolí. I proto jsou tyto typy bytů určeny spíše pro lidi extrovertnějšího charakteru.

Venkovní pokoj, kousek ulice, zimní zahrada, terasa, ba dokonce i rozhledna - i tak se dá popsat nevšední pokoj, ve kterém by si každý našel svůj způsob využití