Kanceláře s eko prvky, kde můžete volně dýchat

Inna J. Serba
22. Duben 2016

Přestavbu kancelářských prostor pro jednu softwarovou firmu v Praze realizovala architektka Andrea Jašková v roce 2014. Nízkoenergetické řešení přestavby bylo navrženo také z části i z recyklovaných prvků jako europalety či staré plechové barely.

 

Ve výsledku vzniklo několik zdařilých místností – otevřený prostor pro 12 pracovníků se zajímavým prvkem velkého květináče mezi stoly, jakožto příjemnou bariérou i odpočinkovou zónou pro oči, a několik místností jako prostor pro setkávání, které vznikly z původních skladů a technických prostor.

Zadání znělo vcelku jasně, vytvořit otevřený pracovní prostor, ale zároveň v něm zachovat určitou intimitu. To se povedlo díky zakomponování velkých květináčů do prostoru. Na výběru dispozičního řešení se podíleli sami pracovníci. Původní historická dispozice podkrovního prostoru byla poměrně složitá a přímo se nabízelo zde vytvořit menší zákoutí, kam by se zaměstnanci chodili „zašít“ ze společného open space prostoru. Vznikl tzv. open office -  místo pro diskuzi, workshopy a týmovou práci.

 

Softwaroví vývojáři zde také získali klidná a nerušená místa k přemýšlení. Součástí prostoru je také velká zasedací místnost pro workshopy a meetingy a kuchyňka s malou jídelnou, kam se vešla i menší pohovka pro neformální setkávání.

Veškeré práce na přestavbě musely proběhnout za pochodu firmy, včetně víkendů, kdy se prováděly těžší a hlučnější práce. Nové kancelářské prostory vznikly spojením dvou starých bytů. Musela se zrušit jejich koupelnová jádra, kuchyň a technická místnost. Z těchto prostor vzniklo několik menších místností jako „zašívárny“ pro odpočinek i práci a ačkoliv jsou to místnosti bez oken, skvěle prokoukly díky použité bílé a žluté barvě.

 

Součástí stavebních prací byly nové štuky, podlahy a elektroinstalace. Dobudovaly se také schody mezi dvěma výškově rozdílnými místnostmi. Všude také proběhla nová výmalba a dveře získaly nový nátěr. Z ekonomického hlediska se vybavení řešilo částečně pomocí recyklovatelných prvků v podobě europalet či barelů, které slouží jako odkládací stolky. Zároveň zde zůstala část původního vybavení.

 

Díky rekonstrukci a funkčnímu propojení prostor, které sloužilo jako bydlení, vznikly sjednocené kancelářské prostory s použitím minimálních finančních prostředků.