Kancelář mezi stromy

Tereza Hrdličková
1. Červenec 2016

Moderní design s jednoduchou logickou konstrukcí, kde dřevo ve své přirozenosti tvoří prvek funkční i okrasný. Ano to vše a ještě něco navíc v sobě ukrývá toto mistrovské dílo. Za projektem stojí japonský architekt KENGO KUMA, jehož cílem bylo především integrovat co nejpřirozeněji budovu do mimořádně hornaté oblasti francouzských alp. Nakoukněme nyní společně do kanceláře firmy Blue Ice, specializující se na outdoorové aktivity, která se nalézá přímo v úpatí zasněžených vrcholků hory Mont Blanc. 

 

  • Architekt: Kengo Kuma & Associates
  • Realizace: 2016
  • Místo: Route du Nant Jorland, Les Houches, Francie
  • Fotografie: Michel Denancé

Betonová konstrukce s celodřevěnou fasádou vytváří nepravidelný rytmus a působí velmi zajímavým abstraktním dojmem. Autor si hrál s různými texturami tohoto přírodního materiálu. Použil jeho "syrový", hrubý stav s kůrou na obálce, ale zároveň tvoří i hlavní voňavou složku v interiéru.

Dřevo je živý materiál. Budova díky tomu působí nenápadně a neuvěřitelně zapadá do kompozice okolní božsky krásné přírody. Střecha svým tvarem navíc odráží sklon svahu i samotného pohoří. 

Fasáda evokuje atmosféru lesa. Na obálce byly totiž použity celé panely neošetřeného dubu. Svislý obklad připomíná téměř pohled mezi jednotlivými kmeny stromů. 

Detail "syrové" fasády, kterou tvoří neošetřené dubové dřevo i s kůrou. 

Neuvěřitelné kancelářské prostory působí velice čistým a otevřených dojmem. "Práce v přírodě" daleko od ruchu velkoměsta poskytuje dostatečné soustředění a klid na práci.

Výborným materiálovým doplňkem velkých dřevěných ploch v interiéru je kov a sklo. Důkazem toho je skvěle navržené schodiště, které je situováno na boční straně budovy. 

V podstatě se jedná o jednu velkou místnost v jádru budovy, která je osvětlená velkým množstvím střešních světlíků. Díky nim proudí přirozeně denní světlo dovnitř a poskytuje interiéru svěží nádech. Světlíky tvoří zároveň velice originální stíny, které dokreslují atmosféru tohoto místa. 

Tvář budovy umocňuje jakýsi trojrozměrný dojem. Především v noci je hra světla a stínu neuvěřitelná. 

Zajímavostí nakonec je umístění "tajné" terasy ve středu střechy, která nabízí panoramatický 360° výhled.