Kamenná usedlost ve stylu francouzského venkova

Pavla Kubu
11. Duben 2017

Starý dlouhá léta neobývaný dům se nacházel na samotě obklopen přírodou a lesy. Bohužel byl v dezolátním stavu a potřeboval celkovou rekonstrukci. Požadavkem majitelů bylo zachovat co nejvíce historických detailů a původního zařízení, které dodávají místu osobitost a unikátní vzhled. Celkového návrhu exteriéru a interiéru se chopila sama majitelka, interiérová designérka Pavlína Lipková.


Autor: Pavlína Lipková, Interierdesign.eu

Lokalita: pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny, Česká republika


Hlavním cílem celé rekonstrukce bylo propojení hlavního křídla a sousedícího menšího domku, aby mohl vzniknout jeden velký prostor k bydlení. Celková obytná plocha je 500 metrů čtverečních a kromě obývacího pokoje propojeného s kuchyní a jídelnou se zde nachází prostorný podkrovní ateliér, tři samostané ložnice, pracovna a dvě koupelny.

Historie hlavního křídla sahá až do roku 1870. Díky citlivému přístupu se podařilo zachovat a zrenovovat původní dveře, starou udírnu, vstupní dveře na verandu i kamenné schodiště vedoucí do patra domu.

 

Celý dům byl postaven z kamene, čehož designérka dokázala využít a nechala kamenné zdi prostoupit do nových místností interiéru. Vznikl tak nádherný kontrast mezi drsnější strukturou kamene a úhledným vzhledem místností.

 

Výrazným prvkem v domě jsou dvě ručně skládané mandaly vytvořené z předem vybroušených kachliček, které vytvořila sama designérka. Jedna z nich se nachází v prostoru mezi obývacím pokojem a jídelnou, kde perfektně zapadá do celkového stylu místnosti.

Celým interiérem prostupuje inspirace toskánským i francouzským venkovem. Najdeme zde i prvky anglického country stylu, vintage a etna. Designérka se nebojí kombinace různých vzorů a barev, které k sobě zdánlivě nepasují. To je zřetelné především v koupelnách, kde vytvořila několik originálních navzájem se doplňujících barevných kombinací.