Jemné i drsné díky hře barev a materiálů

Anna Dlouha
13. Prosinec 2018

Díky jednoduchosti, přírodním materiálům a propracovaným detailům se bydlení v Bratislavě zařadilo mezi luxusní a nadčasová bydlení. Zhotovením návrhu obývacího pokoje, kuchyně a jídelny se zabývalo architektonické studio RULES , pojďme se podívat na to, jaký je výsledek jejich snažení.


Do celého prostoru architekti zvolili osvědčenou kombinaci kvalitních materiálů a samoúčelných dekoračních prvků. Z hlediska materiálů se do místnosti promítl bílý matný lak, dřevo ve dvou odstínech, šedý obklad a kousek živé přírody. Kvůli pocitu propojenosti se obývací pokoj napojil na chodbu.

Otevřené prostory spojuje polyfunkční kus nábytku. Ten v chodbové části funguje coby lavice na sezení, ve středové části jako úložný prostor a knihovna. Do obývacího pokoje pak vstupuje v podobě domácní pracovny.

 

Finální část tohoto chytrého nábytku slouží jako domácí bar a úchytný prostor pro televizi. Již tak zajímavý kousek nábytku se ještě ozvláštnil zakomponováním hydroponických květináčů se zelenými rostlinkami. Tento druh pěstování zeleně v interiéru je velmi výhodný, neboť k němu není zapotřebí zeminy.

Lavice v chodbě byla potažena stejným čalouněním jako sedací souprava v obývacím pokoji. Šedá látka na obou kusech nábytku je odolná a příjemná na dotek. Rohová sedačka byla v tomto případě zhotovena skutečně „na míru rohu“, aby se efektivně zužitkoval každý volný centimetr.

 

Centrální část místnosti je vyplněna jídelním stolem, jenž se tak stává centrem společenského života rodiny. Stůl byl navržen v maximální možné velikosti. Při maximálním osazení se k němu vejde až osm stolovníků. Velký stůl svou barvou evokuje návaznost na kuchyňskou linku. Ta je totiž zbarvena do stejného sněhobílého odstínu v hlubokém matu.   

Kvůli propojenosti s obývacím pokojem byla navržena bez viditelných přechodů mezi jednotlivými skříňkami. Na první pohled tak linka připomíná jeden monolit. Vysoká kuchyňská sestava se díky vyzdvihnutí na kovové nožky stala opticky menší. Minimalistický zevnějšek však rozhodně neodpovídá vnitřku, neboť ten poskytuje mnoho úložných prostor. Specialitou v kuchyňské lince je skříňka v pravé části, která obsahuje dva výsuvné, z boku přístupné, regálky. Vedle regálků se do linky uschovalo několik elektrických spotřebičů, dokonce i pračka. Jejím zakomponováním do kuchyně se v koupelně ušetřil prostor.