Jednoduchost skandinávského stylu, která v sobě snoubí surový hliník a dřevo

Tereza Hrdličková
17. Březen 2018

"House for Mother" je vůbec prvním dokončeným projektem architektonického studia Förstberg Ling, které sídlí v Malmö na jihu Švédska. Návrh tohoto domu je výjimečný i tím, že byl koncipován jako obydlí pro samotnou matku Björna - Björn Förstberg a  Mikael Ling jsou zakládajícími články kanceláře. Matka Maria vždy byla vášnivá knihovnice a nadšená tkadlena. Veškeré její touhy a přání se snažil její vlastní syn dovézt v návrhu k dokonalosti.

 

Stavba jejího vysněného domu byla zahájena již v roce 2013 jako součást bytové výstavy v Linköpingu. Dokončena však byla až v roce 2016. 


  •  Architekt: Förstberg Ling
  • Místo: Malmö, Švédsko
  • Realizace: 2016
  • Plocha: 135 m2
  • Fotografie: Markus Linderoth

Fasáda je vyrobena ze surového vlnitého hliníku, který vytváří proměnlivou hru světlem a stínů v průběhu dne. V silném kontrastu proti němu bylo použito v interiéru jednoduše čisté dřevo. To tvoří jak trámy, tak i nosníky a stěny, které jsou obloženy překližkami. Vše bylo vymyšleno tak, aby teplo pronikalo do vnitřního prostoru a vytvářelo hřejivou atmosféru bez zbytečného "přikrášlování" místností. Betonová podlaha byla zvolena pro svou trvanlivost, praktičnost a nadčasovou krásu.

Jednoduchost a vyvážený poměr mezi estetikou a funkčností. Ano, tak bychom mohli v kostce definovat severský styl. Ten je charakteristický použitím určitého barevného spektra a materiálů. Je to styl, který dokáže interiér naplnit lehkostí a vzdušností v letních měsících a rodinnou, hřejivou atmosférou v zimním období. Právě tato dlouhá severská zima spojená s nedostatkem přirozeného denního světla přímo volá po potřebě dostat co nejvíce světla do interiéru všemi možnými prostředky. 

Skandinávský styl umí být syrový, strohý, umírněný, ale zároveň i moderní a dekorativní. Neustále se v něm budeme obracet k přírodě. Hlavní roli hraje dřevo - především bříza a borovice. Dřevo má vždy světlejší odstíny, případně je upraveno světlým nátěrem. Pro kontrast lze ale část nějaké stěny či nábytku přetřít na černou barvou. Tento originální tmavý prvek byl použit právě v kuchyni. Najdeme zde ale i doplňky z kovu, kůže a skla, jejichž krása je vyzdvižena o přírodní textilie (bavlna, len, vlna) a kožešiny.

Skandinávci nešetří v interiéru bílou barvou, která výborně odráží světlo a opticky prostor zvětší a provzdušní. Bílá spolu s dalšími světlými odstíny barevné škály je hojně využívána nejen na stěnách, ale i na podlahách a nábytku. Skvěle fungují také světlejší šedé odstíny, přírodní tóny a jemné pastely.