Jednoduchá rezidence ze skla, oceli a betonu

Luci Bečková
13. Březen 2016

Název projektu: Villa K
Místo: Thüringen, Německo
Podlahová plocha: 248 m², Celkový objem: 867 m³
Projektový tým: Paul de Ruiter, Willem Jan Landman


        Villa K, nacházející se ve státě Thüringen v centrálním Německu, byla prvním německým projektem studia Paul de Ruiter Architects. Přáním klienta bylo vybudování udržitelné, diskrétní vily, která bude přirozeně integrována do okolní krajiny. Výsledkem je jednoduchá, ale inovativní rezidence, postavená pouze ze skla, oceli a betonu.

       

        Dům je orientován směrem na jih. Tam je situován jak obývací pokoj, tak ložnice. Skleněná fasáda, táhnoucí se od stropu až k podlaze, vymezuje obytné prostory. Prosklené průčelí bez jakékoholiv přerušení (okea či venkovních žaluzií) neodráží nic než vzduch a nabízí jedinečné výhledy na celé údolí. Kolem celého obyvatelného prostoru se nachází terasy ve tvaru písmene U. Středem terasy prochází častečně vnitřní dvůr a bazén, který jako by se vznášel nad kopcem.

 

 

        Přidáním zvedací plošiny přes bazén se terasa vizuálně jeví jako by nepřerušeně pokračovala. Tuto platformu je možné vytáhnout, jakmile se klienti rozhodnou jít si zaplavat.

 

 

        Nad garáží a vchodem jsou umístěny solární panely, které zásobují vilu energií. Díky orientace na jih a umístění velké části domu do horského svahu byl vytvořen klimatologicky zajímavý a udržitelný stav. Jižní strana získává velké množství slunečního světla a tepla, zatímco "podzemní" část domu obsahuje studený vzduch.

 

        Výměník tepla shromažďuje ve vile tento teplý a studený vzduch a transportuje jej do tepelného čerpadla. Čerpadlo pak uchovává studený vzduch pro ochlazování v letních měsících a šetří teplý vzduch pro vytápění domu v zimním období. Tento systém je také napojen na stropní chlazení a podlahové vytápění, což zaručuje komfortní bydlení každý den v roce. Tyto topné a chladící procesy jsou řízeny jemným a zcela elektronickým počítačovým systémem.

 

 

        Kolem terasy se rozkládá zahrada se zeleninou a ovocnými stromy. Díky tomu je majitel schopen sklízet vlastní plody i na tomto zvláštím místě v horách. Vchod, techické prostory, spíž, lovecký pokoj a obrovská garáž s prostorem pro 6 aut - to vše se nachází na severní straně a je jaksi vsazeno do svahu hory.

 

        Kompletní střešní konstrukce vily je pokryta mechem a rozchodníky. To redukuje výkon chlazení a tato zelená střecha (viděna z výše položeného místa) navíc pomáhá vile splynout s okolím.