Jednoduchá nadvláda dřeva má v tomto bytě dominantní místo

Tomáš Čech
7. Prosinec 2016

V roce 2012 dokončila kancelář studio razavi architecture rekonstrukci bytu v domě původem ze 60. let. Konstrukční materiál, beton, umožňoval velkorysou vnitřní dispozici, která byla maximálně uchována.


Autoři návrhu: studio razavi architecture

Realizace: 2012

Plocha: 90 m²

Místo: Paříž I Francie


Kromě rozlehlých místností je interiér typický ještě třemi dalšími fenomény. Paleta použitých materiálů byla záměrně omezena. K dominantně použitému dubovému dřevu jsou doplněny keramické dlaždice dvojího typu, na podlaze je vulkanický kámen a na stěnách černá lesklá glazura. Prakticky vše ostatní je bílé. Druhým výrazným prvkem interiéru je instalace rozměrných pláten, která pocitově „ovládají“ prostor, dominují interiéru. Konečně posledním bodem je masivní prosklení celé jedné stěny, která byt propojuje s venkovní terasou.

 

„Kdy je méně více a kdy více méně? Žijeme citáty, opakujeme je, ale... Dokážeme je prožívat? Dokážeme je naplňovat obsahem? Je jedno jestli myšlenkovým nebo fyzickým. Nejsou jen závojem halícím do hávu správnosti?“

Byt je vybaven vizuálně výrazným nábytkem volně rozmístěným v prostoru. To podporuje pocit vzdušnosti interiéru. Černobílý obraz by na podkladu s černých dlaždic působil ztraceně. Dřevěný rám jej před tím zachraňuje!

Přímo naproti je druhý kus umění. Dochází k pomyslnému „souboji“. Napravo je patrné zapuštění roviny oken za konstrukční systém a tedy praktické přistínění. To výrazně omezuje nebezpečí přehřívání.

Za „dřevěnou“ stěnou je umístěna kuchyně. Vznikl kompromis mezi tradičním řešením samostatného pokoje a dnes mnohými preferovanou formou zapojující místo pro vaření do společenského prostoru.

Ložnice respektuje barevnost a materiálovou škálu celého interiéru. Je zde ovšem větší množství čistě bílých neutrálních povrchů. Postel „bez noh“ je milým trikem. Vstup do koupelny vede skrz samostatnou šatnu.

Jednoduchost je uplatněna i v koupelně, přibývá zde jen sklo a intenzivnější práce se světlem. Obklad tvoří jemná mozaika svou barevností přesně zapadající do celku a přidávající drobnější, a tedy lidštější měřítko.

Na vstupní chodbu navazuje rozsáhlý obytný prostor, ze kterého se vstupuje do dalších pokojů. Po obvodu je v zákoutí umístěna kuchyně, dále jsou zde dvě ložnice. Z každé se vstupuje do samostatného hygienického zázemí. Rozměrná terasa slouží jak denní zóně, tak hlavní ložnici.