Jednoduchá, ale přitom efektní zahrada v souladu s architekturou

Laura Kučerová
25. Listopad 2018

      Zahradní architekti z Atelier Flera dali vzniknout privátní zahradě v Točné, která spadá do městské části Prahy 12. Mottem firmy je vytvořit zahradu šitou zákazníkům na míru. Je totiž důležité, abyste se v ní cítili dobře a vyhovovala tak vaším požadavkům. Jednou takovou ukázkou jejich tvorby můžeme vidět v tomto článku, protože skloubit minimalistický charakter domu s jeho okolím se jim povedlo perfektně.

 

 

      Před vstupem do domu nás uchvátí celkový design prostranství. Moderní, jednoduchá stavba s přesnými liniemi je doplněna o přístupovou cestu z dlažebních kostek, která je po celém obvodu lemována trvalkovým záhonem. Ten je složen z různých druhů okrasných travin, bílých třapatek a netradičních ostrých květů bělotrnu. Nevzhledná betonová zeď byla skryta pod bujným porostem přísavníku, který tento prostor na podzim ozvláštní svým červeným zbarvením.

     

      Zadní dvůr byl pojat jako místo k odpočinku a rekreaci. Posuvné prosklené dveře nás uvítají na dřevěné terase, na níž je možnost grilování a následné degustace na černé jídelní soupravě. Tato vyvýšená část zahrady je dále prodloužena o plochu z žulové mozaiky, která je ve spárách protkána travním porostem. Dále byla ohraničena gabiony z šedého přírodního kamene a bylinkovým záhonem. Když sestoupíme z této plošiny po dvou dřevěných schůdcích, dostáváme se na rozlehlejší travnatý segment zahrady, který nabízí dostatečný prostor pro sportovní hry v páru.

 

     

      Hlavním prvkem je ale bazén, který byl zrealizován ve stejném duchu jako již popsané okolí domu. Vodní prvek je obklopen kvalitními palubkami, na něž si můžeme přesunout lehátko a opalovat se. Dotěrným pohledům sousedů pak zabrání plůtek z přírodních materiálů, který svou zajímavou texturou narušuje zbylou střídmost prostoru. Venkovní plochu uzavírají keře nejen okrasné listem, ale i kvetoucí, jež doplňují vzrostlé borovice.