Jedinečný loftový byt s industriálním duchem

Pavla Kubu
31. Květen 2018

Autor: B² Architecture, Barbara Bencová

Lokalita: Praha, Karlín

Velikost: 223 m2

 

Cornlofts je jedinečný architektonický projekt dokončený v roce 2009, v rámci něhož došlo k přeměně bývalé sýpky z 19. století na elegantní a nevšední bytové prostory. Proměny se chopili vídenští architekti studia Baumschlager Eberle. Vznikl tak jedinečný koncept moderního loftovéhe bydlení s industriálním duchem. V  tomto komplexu se nachází také třípatrový byt, který nedávno prošel rekonstrukcí, jejímž cílem bylo navrátit mu původní průmyslový vzhled s využitím moderních materiálů a designových prvků.

Ve spodním patře bytu se nachází šatna, hudební studio, pokoj pro hosty s koupelnou a dětský pokoj. Zaujme zde především odhalená původní zeď a krásné okno s cihlovou klenbou v hudebním studiu.

V druhém patře nalezneme hlavní obytný prostor tvořený obývací částí, velkým jídelním stolem s šesti židlemi a a elegantní kuchyní v bílé barvě.

 

Dominantním prvkem je cihlová zeď, která interiéru dodává industriální šmrnc. Ten je ještě umocněn svítidly v průmyslovém designu. Zajímavým a praktickým prvkem je kuchyňská stěna s vestavěnými spotřebiči natřená tabulovou černí, která nabízí prostor pro důležité vzkazy a poznámky.

V obývací části na první pohled zaujme klavírní mozaika v pixelech umístěná nad pohovkou, která odkazuje na hudební profesi majitele bytu. Barevně hezky ladí s nábytkem v moderním i vintage stylu, který byl vyroben na zakázku, a je zde velmi vkusně zkombinován.

Třetí patro bytu je vizuálně propojeno s hlavním obytným prostorem velkou skleněnou deskou, která zde byla vložena na místo části původní podlahy. Tento prvek nabízí nejenom nové pohledy v rámci interiéru, ale zároveň zvětšuje celkovou obytnou plochu a umožňuje průchod přirozeného světla místnostmi.

 

Najdeme zde hlavní ložnici s vanou, dvě šatny a místo určené pro relaxaci a četbu.