Je libo pokoj s neotřelým stylem?

Luci Bečková
13. Květen 2015

        Pokoje už dávno nemusí být pravidelného geometrického tvaru s rovnými stěnami. Klasickým obývacím stěnám a proskleným kabinetům také odzvonilo. Jeden obraz, hrdě se pyšnící na bílé zdi, bohužel velký rozruch nevyvolá. V dnešní moderní době je možné téměř všechno. Nebojte se projevit. Přeneste trochu svého osobního charisma do interiéru oblíbeného pokoje. 


         Křeslo BKF butterfly, stará lodní bedna, krb a samozřejmě nesmí chybět kytary. O jaký styl se jedná? Další nápovědou je obraz Boba Dylana, jakožto nekonvenčního písničkáře, hudebníka a umělce 60. let.... ten krásně podtrhuje atmosféru tohoto amerického pokoje. Úložné prostory truhlář šikovně zabudoval do dřevěného hrázdění krovu a postel byla zařízena na míru.

 

        Obývací pokoj sloužící zároveň jako pracovna - nic nového pod sluncem, že? V tomto případě se však jedná o pracovnu muzikanta, která je vlastně takové malé domácí studio. Designéři zde zvolili temnější atmosféru, ve které hudební nástroje a aparatura vynikají svým zvláštním kouzlem. 

 

 

        U hudby se ještě chvilku zdržíme. Rockerský díl proměny v seriálu Jak se staví sen je zvláštním fenoménem. Při rekonstrukci obyčejného panelákového bytu vsadili architekti na výrazný  grafický styl a barvy, které provází rockovou muziku. A výsledek měl nečekaný ohlas. Kůže na podlaze, filmová lampa, velkoplošná tapeta New Yorku a metalické barvy na stěnách - to jsou ty správné neotřelé prvky. A určitě si také povšimněte atypického konferenčního stolku Zakk, který vznikl speciálně pro tento interiér.

  

 

        Jste majiteli rodinného domu s velkým podkrovím a plánujete v brzké době rekonstrukci? Prohlédněte si pár následujících fotek podkrovního obývacího pokoje, ložnice a malé pracovny zařízené v orientálním stylu.

 

        Tu správnou atmosféru tvoří kovové lampy, terakotová barva na zdech a podlaha z bělených prken. Nábytek z tmavého tropického palisandru a ratanu vyniká etno prvky a detaily. Malá litinová kamna na dřevo u schodiště prohřívají jinak útulný a zabydlený prostor. A pro naprostou dokolanost můžete použít například stylové dekorace z vašich cest.

 

 

        Styl Cottage - možná důvěrně znáte, možná o něm právě teď slyšíte poprvé. Styl, který představuje výlet do staré dobré Anglie. Vychutnejte si svůj šálek čaje o páté obklopeni nábytkem například z obchodu Anglická sezóna. Nesmí chybět dobové závěsy, keramické obklady a ladící tapeta na zdi. 

 

 

        Francie, venkov, louky pokryté rozkvetlými levandulemi.... to je La Provence. Tento styl přináší pocit vznešenosti a tajemných zážitků do každého všedního dne. Mezi typické dekorace patří svícny a lucerny, porcelán, proutěné košíky. Nábytek budete potřebovat ve venkovském stylu - s patinou, v krémové, bílé a šedé barvě. Romantické duše mohou také sáhnout po růžové, světle modré či světle zelené barvě. Podlahy volte z cihel, kamene nebo z bytelných prken, které připomínají původní materiály.

 

 

        Na závěr přináším ne tak extrémní, avšak velice příjemně řešený interiér. Jedná se o obývací pokoj spojený s kuchyní, kde hlavní roli hrají přírodní materiály. Dřevo, zeleň a kamenné obklady se harmonicky doplňují napříč celým prostorem. Povšimněte si půlkruhového podhledu v kuchyňské části. Elegantní a hlavně velmi praktický prvek, který oba, původně samostatné, pokoje ještě více stmeluje.  

 

        Stejně jako každý člověk je originál, i pokoje mají svou osobnost. Amerika vs. Evropa, moderna vs. klasika. Který styl je ten Váš?