Je černá vaší oblíbenou barvou? Nevzdávejte se jí ani v interiéru!

Luci Bečková
3. Srpen 2015

        Černá je jednou z nejoblíbenějších barev v oděvním průmyslu. V architektuře se k ní však často stavíme zdrženlivěji. To je ale velká škoda! Černá dokáže dodat interiéru šmrnc, pohyb a vzruch, stejně jako klid a harmonii.


        Podklad nebo doplněk? Záleží jen na vás, kolik černé si do domu pustíte. V detailech na sebe upoutá pozornost a stává se dominantní. Přitom ale zůstává elegantní v lince - v podobě rámů oken, zárubní dveří nebo začišťovací lišty nad obložením. Dá také vyniknout ladným křivkám zábradlí či ohýbaného nábytku. Černá ve velkých plochách působí na každého jinak. Zatímco jednoho uspokojuje a přináší mu relaxaci, v druhém může vyvolat stísněnost nebo strach. Podívejte se na následující inspirace a posuďte sami.

 

        Bílá je poněkud zastaralá, nerezová je na ústupu a vede černá ve vysokém lesku i matu. Řeč je o moderních kuchyňských spotřebičích. Takto zabarvené trouby, mikrovlnky a chladničky se budou skvěle hodit jak do high-tech stylu, tak do romantického venkovského designu.

 

        Zapojte svou kreativitu a postavte černý nábytek a spotřebiče do kontrastu s oblíbenou barvou. Žlutá podporuje chuť k jídlu a červená vnese do vaší kuchyně vášeň.

 

 

        Přechod mezi kuchyňskou, jídelní a obývací částí můžete ladně vyřešit skokem ze smyslné černé k nevinné bílé. I přes obrovský kontrast, který spolu vytvářejí, mezi nimi panuje dokonalá harmonie. 

 

 

        Říkáte si, že černá barva v obývacím pokoji není nic neobvyklého? Vždyť už i u nás má spousta domácností například černou sedačku či různé doplňky v této tmavé barvě. Nemusíte se však omezovat na nábytek či menší dekorace. Nebojte se zvolit černou výmalbu nebo tapetu. Vhodně zkombinované s výraznou barvou či netradiční texturou budou vytvářet moderní vzhled.

 

 

        Ti z vás, kteří nemají rádi "divočinu" v podobě křiklavých barev, mohou vyzkoušet elegantní trojkombinaci bílá-černá-šedá. Nestárnoucí klasika, která nikdy neurazí a působí velmi efektně. Touhu po kapce extravagance uspokojí doplňky s metalickým leskem.


         Netroufáte si na černo černé zdi a nebo si jednoduše nedokážete představit, zda to ve vašem interiéru bude fungovat? Sáhněte po závěsech. Vybírat můžete z široké škály délek a vzorů. Svěšené od stropu až k podlaze pomohou vytvořit stejný efekt.

 

 

        Obzvláště ve velkých a prosvětlených prostorách si můžete dovolit s černou barvou experimentovat. Začněte vytvářet atmosféru vašeho interiéru již od podlahy. Dle nauky Feng Shui je černá nezávislou barvou záhad a kouzel. Ve mě osobně tmavé parkety vyvolávají pocit bezpečí.


         Ložnice je zklidňující zónou a neměla by hýřit barvami. Velmi výrazné přechody by mohly totiž rozptylovat vaši pozornost. Nejčastěji do ložnice směřujete s jediným cílem, a tím je odpočinek. Právě černá zde proto může fungovat jako ideální prvek, a to například v kombinaci s béžovými odstíny.

 

 

        Nepsané pravidlo říká, že dětské pokoje by měly být plné barviček. Holky se většinou cítí jako princezny v růžovém království a u chlapeckých pokojů převládají modré odstíny. Málokdy je ale vidět černobílý pokojíček, což je škoda. Dětské pokoje v černobílé kombinaci totiž vypadají velmi stylově.

 

        Pokud vám připadají ponuré, přidejte trochu červené či zelené a pokoj tak rázem dostane jiný rozměr. Výhodou je, že černobílé provedení pokoje poslouží klidně i na několik let. Nebudete se totiž muset trápit předěláváním růžových zdí s obrázky jednorožců či jiných pohádkových postaviček, které vznikly jako narozeninový dárek pro vaše ratolesti. Další vychytávkou je tabulová samolepící fólie. Skvělá prevence nechtěných malůvek na čerstvě natřených bílých stěnách. 

 

 

        Využití černé barvy v koupelně se může zdát velice omezené. Velké černé obkladačky rozhodně neaplikujte do malé panelákové koupelny bez oken. To si mohou dovolit majitelé prostornějších místností. Pokud přece jen toužíte po černém obložení menších prostor, volte lesklý povrch a kvalitní prosvětlení prostoru. Méně odvážnou variantou může být například pás podél vany či sprchového koutu. Nezapoměňte, že finální styl dotváří také doplňky. Proč si místo klasických bílých nezvolit třeba černé osušky?

 

 

        V neposlední řadě můžete černou zvolit pro schodiště. Ať už ji použijete na samotné schody nebo na přilehlé zdi, netradiční vzhled je zaručen. 

 

        Co myslíte? Zaslouží si černá rovnocenné postavení mezi ostatními interiérovými barvami?