Jaru vstříc s ručně dělanými věnci!

Anna Dlouha
21. Březen 2016

Nejvděčnější dekorací, kterou můžete do Vaší domácnosti zakomponovat po celý rok, je věnec. Každé roční období si však žádá trochu jinou stylistickou úpravu. Zimní období hraje do karet svíčkám, bambulkám, jehličí a rolničkám. Podzimní věnce jsou nejčastěji vytvářeny z přírodních materiálů – jeřabiny, šípky, smrkové větvičky, sušené slaměnky. Léto nabízí k dekoraci nejrozmanitější druhy květin.

 

Posledním věncem, který nám chybí, je ten jarní. Protože příroda nemá ještě mnoho co nabídnout, musí lidská fantazie přijít s jiným řešením. My Vám nyní nabízíme čtyři!

Hedvábné mámení

 

Jemný a hravý, takový je věnec vytvořený z hedvábného papíru. Na jeho výrobu budete potřebovat hedvábný papír, lepenku, sešívačku, nůžky, tavící pistoli.

 

Z hedvábného papíru si vystříhejte kolečka o průměru cca 5 cm. Osm koleček sešitých uprostřed Vám vytvoří jednu květinku. (Na celý věnec jich budete potřebovat cca 15). Kolečko po kolečku začněte tvarovat směrem do středu do tvaru květiny.

 

Pro výraznější efekt nastříhejte konce koleček – květinky pak budou střapaté. Takto vytvořené kvítky začněte lepit na korpus zhotovený ze čtvrtky (Kružítkem si narýsujete kruh, který poté vystřihnete). 

Kvítkový věneček

 

Na přivolání jara je kvítkový věneček ideální variantou. Na jeho vytvoření budete potřebovat – korpus z polystyrenu, kroucený provázek, stužky, staré knoflíky a lepidlo. V prvním kroku se podíváme na přípravu samotného korpusu – vezměte si ho k ruce a začněte omotávat provázkem. 

 

Vlastní omotávání je sice poněkud pracnější, ale po jejím dodělání máte polovinu práce za sebou. Nezapomeňte počátek a konec provázku přilepit, aby nedošlo k rozmotání pracně namotaného provázku

Druhým krokem je tvorba kytiček. Stužku obšijeme po libovolné straně tak, aby došlo k vytvoření řaseného efektu. Navíc nám šití pomůže k „uzavření“ květinky bez použití lepidla. Nyní jste docílili vytvoření jednoduchého kvítku. Pokud chcete kvítek bohatší, opakujte proces. Když máte např. dvě takto zhotovené kytičky – sešijte je k sobě.

 

Pokud jste se rozhodli pro složitější variantu, nezapomeňte při vytváření jednotlivých „vrstev kvítku“ zmenšovat stužku. Kvítky Vám pak do sebe lépe zapadnou. Nyní Vám zbývá poslední krok, a to přichytit knoflíček do středu a takto vzniklý kvítek uchytit na věnec.

 

TIP: Abyste měli věnec krásně barevný, použijte několik různobarevných stužek.

Víly vily věnce

 

Postupově jednodušším a materiálově levnější variantou je věnec z barevného papíru. Na výrobu budete potřebovat barevný papír, čtvrtku, sešívačku/lepidlo, tužku, kružítko a nůžky.

 

Vezměte si k ruce čtvrtku a narýsujte si kružítkem kruh, který Vám poslouží jako tělo korpusu. Vystřihněte a zatím odložte.  Nyní přijde na řadu zhotovení lístečků. TIP: Volte barevné papíry v jarních barvách – zelená, růžová, oranžová či sluníčkově žlutá. Na zvolený papír si nakreslete lísteček, bude Vám stačit jeden, neboť si práci ulehčíme!

Barevný papír překládejte tak dlouho, dokud Vám v ruce nezůstane malý složený paklík. Na jeho vrchní stranu nakreslíme právě onen jeden lístek a vystřihneme. Voaláá, právě máte v ruce cca 16 lístků. Proces opakujte.

 

V případě, že již máte lístečků dost, přistoupíme k fázi přichycení na čtvrtkový korpus. K tomu můžete použít lepidlo nebo svorkovačku. Po aplikaci lístků stačí k věnci přivázat provázek a zavěsit. TIP: K uchycení Vám můžou stejně dobře posloužit washi pásky (fluffyoak.cz). 

 Voňavý věnec z přírody

 

Pokud chcete do Vaší domácnosti vnést kousek přírody, neváhejte sáhnout po této variantě. Co budete potřebovat? Drátek, kleštičky, rostlinky (co najdete).

 

Rostlinky si nastříhejte do adekvátních rozměrů, poté vytvořte jakési trsíky, které svážete drátkem. Každý z nich bude obsahovat jednu větvičku/snítku/rostlinku každého rostlinného druhu, který máte. Takto vytvořené trsíky začněte vázat na tělo věnce vytvořené z drátku. Hotový věnec Vám krásně provoní celý byt. Navíc! Pokud nasbíráte rostliny, které je možné usušit, docílíte toho, že Váš věnec vydrží napořád.