Jarní inspirace v interiérovém designu

Natálie Vopařilová
27. Březen 2016

Jaro se nám neodkladně blíží. Období, kdy slunce, denní světlo, přebírá vládu nad temnými nocemi, příroda se probouzí k životu, ptáci vesele zpívají a květiny bujaře kvetou širokou paletou živých barev, je čas, který nejednoho z nás nabíjí nepopsatelným optimismem. Proč se tedy neinspirovat přírodou a nevytvořit si svůj kousek jara, který nás bude těšit celý rok, i ve ve vlastním bytě?

 

Dnešní inspirace plná svěžích jarních barev vychází z realizace Elišky Tejkalové. Třípokojový byt v Hradci Králové je po celkové rekonstrukci bytu pohodlným a útulným doupětem pro zimní spáče, jarní ptáčata, letní výletníky i podzimní mrzouty. Optimismem nabitý interiér je vybaven množstvím bílého nábytku, někdy v kombinaci s neutrálními šedými partiemi, a nadbytkem denního světla. Díky tomu působí vzdušně a svěže. Veselou atmosféru mu propůjčují dominantní prvky ve výrazné žluté barvě. Se žlutou se tu setkáme v různých podobách - nábytku, doplňcích, ba dokonce i na celé jedné stěně obývacího pokoje v podobě výmalby. Návrh interiéru a kompletní rekonstrukce proběhla společně s majiteli.

 

Zajímavým prvkem, který dělá interiér ještě více pestrý a poutavější je dekorativní obklad Rako DECO. Různě barevné kachličky, které se pohybují zejména v modrých a zelených odstínech, hrají všemožnými vzory. Tento obklad esteticky pojednává stěnu v kuchyňském koutu mezi linkou a horními skříňkami. Dále se v odlišném měřítku vyskytuje také v koupelně.

 

Pozornost zaujmou i lustry. Vesměs každá místnost, resp. každý funkční celek bytu disponuje nápaditým svítidlem s vyřezávaným stínidlem. Lustry se od sebe mírně liší, stále si však zachovávají jednotný styl.

 

Interiér lze v hlavním prostoru posléze příležitostně pojednat doplňky a dekoracemi vesměs jakoukoliv pestré barvy, nejlépe však azurově modrou nebo jarně zelenou, jejichž tóny budou korespondovat s obkladem v oblasti kuchyňského kouta. V ložnici se celý design posouvá výrazně více do elegantního stylu, na místě pak budou černé, zlaté a bílé doplňky. Celému interiéru budou díky jeho svěžesti také náramně slušet rostliny.