Jakou zvolit barvu ložnice pro kvalitní odpočinek

Romana Nováková
13. Prosinec 2014

Proč je důležité zvolit správně barvu ložnice?ložnici stráví člověk až třetinu svého života. Je to místo, kde si člověk odpočine a nabere nové síly. Není jednoduché se dobře vyspat, protože spánek je závislí na všem, co se v ložnici nachází. A proto byste si měli opravdu promyslet, jak svoji ložnici zařídíte. Nemálo výzkumů potvrdilo, že čím je člověk s ložnicí spokojenější, tím má kvalitnější spánek. Jedná se o klidovou zónu, proto bychom měli volit uklidňující barvy, ne moc várazné. Pod uklidňujícími barvami si můžeme představit jemné pastelové odstíny či různé tóny šedé, například šedofialová.

Mezi vhodné barvy do ložnice patří modrá, která je považována za chladnou, uvolňující barvu. Barvou klidu je i zelená, zde si však dejte pozor na odstín. Vyvarujte se sytě žluté a červené, na velkých plochách můžou působit až agresivně a mají negativní vliv na spánek. V zónách odpočinku volte spíše jejich pastelové odstíny.

Ideální volbou je béžová či krémová barva. V ložnici uplatníte jak jejich světlé, tak i tmavé varianty. Pamatujte však na pravidlo, že by v ložnici neměly být zářivé barvy. Nic nezkazíte pastelovými odstíny a nemusíte se bát ani příliš tmavých tónů barev. 

Barva stěn by měla být sladěna také s nábytkem, podlahou a dalšími doplňky, které se v ložnici nachází. Pokud se Vám podaří v ložnici vytvořit správnou kombinaci barev, můžete tím docílit neopakovatelné atmosféry.