Jako duch

Dita Pfeferová
31. Březen 2018

Výběr židlí do jídelny bývá tvrdý oříšek. Pokud zařizujete interiér, ve kterém nemáte prostor přizpůsobený na jídelní soupravu z masivního dřeva, nebo se vám do něho nehodí  thonetky, tak nastává problém.  Stejně tak pokud máte krásný jídelní stůl, například z masivu, a máte pocit, že se k němu žádné židle nehodí. A co teprve, když se jedná o výběr židlí do malého či tmavého, neochotně prosvětleného prostoru? To se zdá, že nastal problém bez řešení. Ovšem opak je pravdou.

 

V této chvíli mohou na scénu nastoupit duchové židlí. Tedy židle z průhledného plastu, které interiér nezatěžují svou přítomností. V současné době je jich k dostání celá řada a ve svém sortimentu ji má mnoho nábytkových firem. Příznačně ji pojmenovala i firma Kartell, proslulá designem a výrobou právě plastových židlí, kde ji můžete zakoupit pod názvem Ghost chair. Oblíbená je též i průhledná plastová židle s opět trefným názvem Femme fatale, kterou vyrábí firma Stima a distribuuje ji mnoho českých obchodů.

 

Z dalších možností a designů ji nabízí i švédská nábytkářská firma se širokým záběrem – Ikea. Průhledné „duchovky“ jsou k snadno k dostání nejen v čiré průhledné, ale i s podbarvením v různých odstínech od šedé, přes oranžovou a k zelené. Hodí se zkrátka kamkoli a ke všemu, jsou omyvatelné a v podstatě neviditelné. Jejich kvalit využívají i mnozí čeští designéři jako je Barbora Sacher, Andrea Novotná, nebo  architekti z ateliéru Oooox, Szabo interiér i ateliér De.facto.