Jak ze staré dřevěné kůlny vytvořit přepychový dům?

Magdaléna Nečasová
23. Prosinec 2017

Budova byla původně stará dřevěná kůlna. Ta se nacházela ve velmi špatném stavu, jež přepodvídal, že co nejdříve bude plánovaná její demolice. Výzvou pro architekty bylo najít způsob, jak využít a zpracovat prostory této stavby, aniž by nebylo zasaženo do pravidel územního plánování. 


Projektu se v roce 2012 ujali architekti z francouzského atelieru Chevallier Architectes

Jedná se o budovu v horách, jejímž vlastníkem je samotný architekt. To odráží skutečnost, že v tomto případě nestačilo vytvořit pouze jednoduchý obyvatelný objekt, který nebude v budoucnu ničím vynikat. Tahle realizace má sloužit jako vzorový příklad budování stylu autora. Jde o odraz architektovy vize pro budoucnost zástavby horských oblastí

Motorem projektu byla snaha o vytvoření vysoce kvalitní moderní architektury, která bude odvážná, ale zároveň dostatečně šetrná k životnímu prostředí. 

Energetická úspornost budovy je zajištěna tepelným čerpadlem a kvalitní izolací z minerálních vláken ve stěně a střeše. Střecha je vyrobena ze stejného materiálu jako obklady s přidáním voděodolné vrstvy s protisněhovou ochranou. 

Provětrávané opláštění umožňuje představit efekt "dovnitř a ven". Optický klam, který je z velké míry také umocněn pomocí rozměrných oken s čistým a nekrytým průhledem. Souhra všech prvků vyskytujících se na fasádě posiluje grafické a estetické působení budovy.

Díky tomuto otevřenému prostoru, budova odráží architektovu životní filosofii: "Každá lidská bytost je hercem na jevišti každodenního života." 

V přízemí se nachází velký obývací pokoj, kuchyň v americkém stylu a dokonce i garáž. Garáž je ve stylu vyznání ucty architektuře amerických budov z 60. a 70. let. Z přízemí je umožněn panoramatický výhled, který je umožněn pomocí velkého okna, které do domu přivádí nemalé množství denního světla. 

Velikost prostoru uvnitř budovy je zajištěna použitím strukturálních výztuží.

Nahoře v patře se nachází dvě ložnice s pracovnou a každá z nich má k dispozici svoji vlastní koupelnu.

Celý prostor je laděn do odstínů černé a bílé barvy