Jak vytvořit životaschopný prostor na Vašem pracovišti?

Magdaléna Nečasová
1. Červenec 2015

Studio PearsonLloyd nedávno odhalili novou kolekci nábytku a doplňků pro kanadskou pracovní společnost Teknion v Chicagu. Nová kolekce od desigového studia je první svého druhu pro Teknion, značkou pro začátek probíhající spolupráce se společností budoucího výzkumu na pracovním poli trendů a příležitostí

V dnešní době, nábytek hraje mnohem více aktivní roli při organizaci chodu práce zaměstnanců a firmy. Už dlouho není pouze jediná cesta, jak vytvořit životaschopný pracovní prostor. Kultura pracoviště se posouvá stále blíž a blíž k lidštějšímu prostředí, než k tomu mechanickému. Tento pohyb, spolu s touhou po zdravém a živém pracovišti, byl hlavním požadavkem v Teknionu a stál za zrodem designové kolekce PearsonLloyd.

Sbírka je experimentem s přirodními materiály a každý kus představuje konvenční smýšlení o pracovišti jako o designu. Jedná se o řadu výrobků poukazující na problémy kolem mobility, pracovního nasazení a spolupráce. 

Materiály jsou záměrně vystaveny v syrové a expresivní formě pomocí rovnováhy a rostoucí síly technologie. Navržené kusy nábytku reprezentují nové funkční typologie. Ty reflektují myšlenky komunity a spolupráce, které se staly pevným spojem se současným vzhledem pracoviště. 

Židle pro dva vytváří intimní prostor pro konverzaci - ten umožňuje usnadnění očního kontaktu mezi uživateli. Co se týče fyzické blízkosti, je to nejmenší možný prostor, který se dal navrhnout a je stejně tak přirozený jako je láska, podle které se i celý set jmenuje. 

Celý set nábytku s vysokou židlí s pultem, věšákem a židlí pro dva vytváří jednoduchý prostor pro pracovníka. Asymetrický tvar a uspořádání odbočuje od tradičních dispozic pracovních kanceláří a přesto stále podporuje samostatnou práci a respektuje pocit osobního prostoru.

Mezi nejjednodušší prvky v kanceláři patří jednoduchý, přesto elegantní věšák, který představuje myšlenku mobility. Lidé  se přesouvají přes prostor, napříč pracovištěm a potřebují místo, kam pověsit kabát, klobouk nebo batoh.

Drobnější designové prvky jsou určeny pro použití v soukromé kanceláří, zasedací místnosti nebo ve sdíleném pracovním prostoru. Tyhle symbolické předměty poukazijí k nové podobě myšlení pracoviště, že vzhled kanceláře představuje víc, než poskládaný nábytek.