Jak v historickém domě vytvořit dokonalé spektrum barev

Tereza Hrdličková
9. Říjen 2016

Dům již na úplném počátku měl téměř vše. Místo bylo kompozičně vyvážené a překypovalo naprosto strhující atmosférou. Může se tedy zdát, že studio depA mělo práci na počátku velmi ulehčenou. Uvědomme si ale, že právě taková rekonstrukce budovy z 19. století si žádá velice citlivý přístup.

 

Dům se nachází na jednom z nejvýznamnějších centrálních míst v Portu (Arts District). Stavba má za sebou také bohatou historii. Původně byla obývána pouze jednou rodinou, ale postupem času každé ze tří pater obsadila jiná skupina příbuzenstva. Dnes budova zcela odráží různorodost, která je tak typická pro současnou kosmopolitní stránku tohoto portugalského města. 


  • Architekt: depA
  • Místo: Porto, Portugalsko
  • Realizace: 2016
  • Plocha: 400 m2
  • Fotografie: José Campos

Tento projekt spojil dohromady cesty jedné rodiny, která v domě žila posledních 63 let, a dvojice architektů, jenž naprosto propadli kráse Porta. Záměrem rekonstrukce bylo navrhnout a zařídit pohodlné ubytování ve známém, ale zároveň velmi inspirativním prostředí.

 

Hlavním cílem architektů bylo zachovat původního ducha doby, ze které dům pochází, a maximalizovat využitelnost pokojů. Architekti se také snažili zachovat co nejvíce původních prvků - originální dveře, okenice, podlahu. Snažili se vdechnout nový život starším prvkům bytu a vytvořit neutrální prostředí, které by se dalo lehce zabydlet. Při navrhování se snažili o velice čistý, jednoduchý a funkční design s použitím světlých neutrálních barev. Převažuje kombinace dřeva a bílé barvy.