Jak to vypadá, když Vaše květina roste i s květináčem?

Magdaléna Nečasová
18. Květen 2017

Určitě všichni známe ten pocit, kdy se nám zdá přesazování květin z menších do větších květináčů nepohodlné a zbytečné.

Desigové studio Ayaskan, které sídlí hned na dvou místech ve světě - konkrétně v Londýně a Istanbulu - se chlubí nápadem na velmi chytrý produkt - květináč, který roste spolu s rostlinou

Květináč s názvem Growth (překladem růst), byl inspirován pravidelnými tvary geometrických origami.

Celá myšlenka této rostoucí nádobky je založena na zvětšení a přizpůsobení tvaru během růstu rostliny, která je vevnitř zasazena. 

Životní cyklus rostliny se dá nazvat jednou velkou přeměnou - od malého takřka neviditelného semínka až po dosažení plné finální velikosti. Celý tento proces růstu je zachycen podobou samotné nádoby.

Vzniká tady výrazné narušení vztahu mezi přírodou, životním prostředím a člověkem, který zde záměrně zasahuje. 

V přírodě se vše, včetně rostlin, vyvíjí samo, přizpůsobuje, roste, klíčí, uvadá, umírá a mizí. Nic nezůstává stálé. Vše plyne, jak má.
Moderní snaha vše vytvářet je pravým opakem fungování přírody. V tomto světě vše běží v etapách. Věci jsou vyráběny, užívány a následně vyhazovány

Growth vznikl z rozjímání nad spojením přírody a lidského výtvoru a samozřejmě také z hledání způsobů, jak sloučit tyhle dvě věci dohromady. 

Growth - pečlivě propočítané vzorce origami, je schopný růst, měnit tvar v závislosti vývoje rostliny, aniž by za celou tu dobu neztratil kvalitu a hodnotu tohoto ručně vyrobeného objektu. 

A jaké jsou výhody tohoto květináče? 
Samozřejmě přizpůsobivost. Je vhodný pro menší stromy a široké rostliny, které během své existence zvětšují objem kořenů a za normálních okolností musí být několikrát přesazovány. 

Malý strom obyčejně potřebuje přesadit třikrát až čtyřikrát. Growth je schopný svůj objem znásobit pět až šestkrát, tím pádem přesazování rostliny není vůbec potřeba

Autoři mají s tímto jedinečným nápadem hodně plánů. Během několika měsíců by se měl výrobek dostat na trh a třeba právě Vám v budoucnu bude zkrášlovat a zpříjemňovat interiér Vašeho obydlí