Jak si žijí makléři v Nizozemí?

Luci Bečková
21. Únor 2016

                                                                     The Bloemgracht Loft

                                                                 (Loft na květinovém kanálu)

 

Místo: Bloemgracht, Amsterdam

Autor: Standard Studio

Podlahová plocha: 150 m²

Návrh: 2014

Dokončení: 2015


        Procházka centrem Amsterdamu je vždy radost díky krásné místní architektuře. Často jsme však ponecháni s nesplněnou touhou vidět i vnitřek budovy. Naštěstí máme nyní možnost vidět typický dům, pocházející z roku 1752, který byl před dvěma a půl stoletími využíván jako cukrovar. Plnou rekonstrukci této budovy, nacházející se na kanálech, které jsou chráněnými památkami UNESCO, provedlo Standard Studio, architektonická firma z Amsterdamu.

 

        Dům se nachází na kanálu Bloemgracht a rozkládá se na ploše 150 metrů čtverečních. Když klient, mladý realitní makléř, dům koupil, byl zcela pokryt sádrokartonem, nízkými podhledy a obsahoval spoustu malých místností bez jasné funkce. Cílem architektů bylo vytvořit pravý opak: otevřený vnitřní prostor se skutečným "loft" pocitem.

 

         Byt byl tedy kompletně "vykuchán" a dostal nový vzhled. I přesto však byla zachována tradiční struktura. Dřevěné trámy vytvářejí teplo domova a jakýsi pocit nostalgie, který má v kombinaci s moderním designem za následek harmonický a krásný interiér. Všechny použité materiály jsou velice jednoduché: beton, naolejovaný dub a neopracovaná, za tepla válcovaná ocel. Tato volba tvoří perfektní kontrast s rostlinami, nábytkem a použitým uměním.

 

 

        V přední části domu s výhledem na Bloemgracht ("květinový kanál") navrhli architekti Wouter Slot a Jurjen van Hulzen obývací pokoj a do mezonetového patra umístili bar s jídelnou. Je tu velká kuchyňská linka, vyrobená z matné oceli a mramorových pracovních ploch, s dokonale integrovaným high-tech zařízením. Na zadní straně kuchyňské zdi se nachází šatna a koupelna se dvěma dešťovýma sprchama. To vše dohromady dává jednu ze 2 funkčních jednotek, které se v této oteřené dispozici nachází. Druhá multifunkční jednotka je vytvořena na rohu hned vedle vstupu a sestává ze sauny, sprchy a toalety.

 

 

        Zbylý prostor je využit pro ložnici, kancelář a koupací prostor (s volně stojící vanou) v jednom. Multifunkční velká černá zeď slouží nejen jako knihovna, ale je do ní také zasazena postel. Samozřejmostí je možnost tento prostor oddělit díky posuvným dveřím, které nejsou jediným zakázkovým kusem nábytku tohoto bytu.

 

 

        Konečným výsledkem je ohromující, moderní loft, který zahrnuje původní ráz budovy. Spolu s Modern Vintage (dodavatel nábytku), Eginstill (výrobce kuchyně) a některými zakázkovými položkami, můžeme říct, že kombinace všech tří se ukázala jako nebeské spojení.