Jak si vytvořit svou vlastní zahradu v japonském stylu

Romana Nováková
24. Červenec 2018

Japonské zahrady jsou místem, kde můžete relaxovat a dosáhnete klidu. Dříve sloužily pro vládnoucí elitu jako místo odpočinku a meditace. Nyní jsou součástí běžného života. V dnešním zrychleném světě plném stresu je těžké najít místo, které Vám pomůže se uvolnit nebo dokonce najít inspiraci.

Prvním typem japonské zahrady je skalka. Hlavními prvky jsou písek a kameny. Písek přestavuje řeky, kameny skály okolo.

Dalším typem je takzvaná mechová zahrada. V Japonsku je vlké a deštivé počasí běžné. Mechu se však daří i bez velkého množsví vody. Tento typ pomáhá vytvořit vyvážený pocit mysli i těla. 

Je důležité si uvědomit, že jde především o účel zahrady, jak se zde budete cítit, a tak klidně můžete zvolit kombinaci, nemusíte se držet pouze jednoho stylu. 

 

Hlavním prvkem těchto zahrad je zeleň. Čím více zelené, tím lépe. Barvy květin mohou narušit roli zahrady, a tak je důležité vybrat vhodnou barvu květu. Podle japonské tradice by květiny měly usilovat o zvýraznění zelené, která má vyrovnávací účinek

Při tvorbě zahrady není cílem, aby byla co nejlepší a nejkrásnější. Má být důkazem jednoduchosti a účelu. S tímto záměrem by měl být vybírán i materiál. Například použití bambusu při stavbě plotu dodá zahradě přirozený a smysluplný design. Také můžete použít malé kamínky pro tvorbu cesty. 

Nedoporučuje se velké množství rostlin v zahradě. Stačí dvě, tři základní rostliny. Zahrada tvořená jednoduchým designem přinese více klidu než prostor překypující rostlinami. 

Vytvořit japonskou zahradu se může zdát jednoduché, opak je pravdou. Je to forma úmění, které musí být zkoumáno aby se zdokonalilo. Pochopení základů je nejlepší začátek, pokud chcete zahradu začlenit do Vašeho domova. 

 

Motto: Každý detail má svůj účel.