Jak si vytvořit koupelnu v japonském stylu

Hedviga Nosáľová
24. Leden 2017

Změnit svůj domov, ať už jde o menší úpravy nebo plné přetvoření, může být vzrušující zážitek. Nejen že vám to přináší příležitost vyjádřit sebe sama, ale také můžete zkusit něco nového. Jedním ze způsobů může být inspirace exotickou kulturou.

Koupelna je prostor, který se používá denně a pro Japonce je to místo klidu a míru. Zde je pohled na některé z nejdůležitějších kroků, které Vám pomohou při vytvoření vlastní koupelny v japonském stylu:

Propojení člověka s přírodou a harmonie jsou základní rysy japonského stylu. Využijte zeleně jako jsou bambusy nebo mechové rostliny v květináčích. Dodržujte jemné a jednoduché línie i schémata barev. Barevná schémata koupelny v japonské stylu by měla být neutrální nebo přírodní - v závislosti na vašich preferencích.

 

V žádné japonské koupelně nesmí chybět bambus, který je ovšem v těchto končinách trochu dražší, ale oplatí se investovat - ať už do bambusových podlah, bambusové výbavy, nebo rostliny. Bambus se lehce a přirozeně začleňuje a vsakuje vlhkost, které je v koupelně více než dost. Bambus je také obnovitelný zdroj, takže ke všemu přispějete ekologii a tedy pracujete bok po boku s přírodou.

V japonské kultuře je koupelna prostor nejen pro očistu, ale také pro odpočinek a omlazení. Japonské koupelny jsou tedy zřízeny pro radost, a ne jen účinnost.


I když v minulosti neměli (nebo přesněji nezřizovali) vany, nyní se staly populární. Vany jsou umístěny v koupelnách s jediným cílem - k relaxaci unaveného těla a ke srovnání myšlenek. Jejich velikost naznačuje, že nejsou určeny jen pro hygienu, ale také pro klidné rozjímání.


Oleje a soli by měly být samozřejmostí. Tyto jemné výrobky se používají k navození relaxace a mohou být také krásnou dekorací někde na stolečku.


Koupelny v japonském stylu by měly být slyšet relaxační hudbou. Je ale velmi důležité abyste skryli všechny technologie - například hifi věž, mobil, mp3. Vysílají totiž záření, které není pro naše tělo prospěšné. Abyste zredukovali toto nepříznivé záření, je potřeba skrýt zařízení za rostliny anebo malou pyramidu.

Jak již bylo vysvětleno - v koupelně v japonském stylu je jasné zameření na relaxaci a hygienu, a proto je také důležité si uvědomit, že i když tyto dva pojmy jdou v tomto prostoru ruka v ruce, je nezbytné jej udržet oddělené.

 

V autentické japonské koupelně je vyhrazeno místo jak pro relaxaci, tak pro hygienu. Navíc, WC je vždy odděleně od vany. Buďto je odděleno šoupacími dveřmi, látkou, nebo je zcela v jiné místnosti. 

Krása japonské koupelny spočívá v jemných detailech. Například malá kamenná kašna na koupelnové desce vytváří nejen příjemný a přirozený vizuální efekt, ale zahrnuje také uklidňující přirozený zvuk do relaxačního prostředí. Japonská estetika má tendenci se zaměřovat i na kamení.

 

Vyhněte se honosným nebo hodně barevným předmětům, jako jsou například pestrobarevné ručníky. Místo toho využijte neutrální tóny s čistými liniemi. Neváhejte také začlenit kulturně specifické výrobky, které přidají na pravosti vaší kreativity. Můžete sehnat ručně vyráběné japonské mýdla, zen zahrádku, nebo Buddha sošku.

Pokud nemáte ještě svou zen koupelnu, měli byste o ní přemýšlet. Rozhodně se stane naprostým skvostem a estetickým dílem ve vašem domě.