Jak se asi žije v garsonce o 13 metrech čtverečních?

Magdaléna Nečasová
7. Srpen 2015

Szymon Hanczar je zakladatelem designového studia, které na tomto uměleckém poli působí už více, než devět let. Jeho studio se pyšní rozsáhlými projekty ve velmi široké oblasti interiérového designu

 


Jako výchozí bod a hlavní cíl práce považuje Hanczar především komunikaci s klienty a podporu zákazníku během celé fáze návrhu projektu. Všechny členy týmu vzájemně spojuje kreativní vášeň, o čemž svědčí především vysoká úspěšnost projektů. Mimo jiné i četná účast v architektonických a designových soutěžích, následná ocenění a vyznamenání.

Jako u většiny řemesel je každý projekt považován za jednu z výzev a tou největší z nich je pro studio Szymona Hanczara spokojenost zákazníka.


Projekt, který Vám bude v tomto článku představen, je miniaturní byt v Polsku, který má o své půdorysné rozloze pouhých třnáct metrů čtverečních

Hlavním heslem projektu je velmi výstižné spojení "SMALL IS BIG".
(pozn. Překlad pravděpodobně není nutný, ale skrývá v sobě moc hezkou myšlenku, že i malý prostor může ve skutečnosti nabídnout mnohem více místa, než by se na první pohled zdálo.)

Tento výjimečný prostor dokazuje, že malý byt nemusí za každou cenu působit nešťastně a že i pouhých 13 metrů čtverečních může v sobě skrývat vše, co k životu člověk potřebuje.

Práce, soukromí, společenský život  - koncerty, výstavy, kino nebo pouhé vycházky. Život ve velkém městě nabízí tolik, že mnoho mladých lidí nově definovalo pojem "bydlení".

"Základní stavební kámen této garsonky byla ložnice. Plus řekněme, úložný prostor." - o projektu říká Szymon Hanczar, návrhář miniaturního bytu, ve kterém sám žil několik let. 

"Nechtěl jsem, prostorný byt, který by vyžadoval příliš času na údržbu. Na druhou stranu, i přes minimální prostor, nebyl můj záměr omezit pohodlí a funkčnost." - takhle popisuje autor nevšední výzvu v podobě navrhování svého bytu.

Díky správné uspořádání bylo možné na miniaturní prostor umístit malý kuchyňský kout, koupelnu, ložnici v mezipatře a dokonce i houpací síť pro milovníky, kteří rádi mají své hlavy v oblacích. 

Vše je udržováno v jasných barvách, které opticky rozšiřují prostor. Prolomení minimalismu je zajištěno stylovým kobercem umístěnm na podlaze.

To vše přispívá k příjemnému, estetickému a překvapivě funkčnímu prostoru.