Jak rozjasnit tmavé interiéry?

Romana Nováková
18. Prosinec 2014

       Tmavé interiéry mohou vznikat ať už nedostatkem světla nebo volbou tmavých stěn či nábytku nebo doplňků. V tomto článku se dozvíte pár rad, jak takovýto prostor zesvětlit a rozjasnit.

       Prvně bychom se měli zamyslet, jakými způsoby toho docílit. Zda můžeme využít denního světla v podobě velkých oken, stropních panelů, předělových stěn, které mohou vnést světlo okny ze sousedící místnosti. Pokud nemáme tyto možnosti, využijeme zde barev. V těchto interiérech mohou pomoct barvy bílá, krémová, světlé odstíny teplých barev (žlutá, červená, ...), které dokáží prostor zpříjemnit a opticky zvětšit bez pomoci světla. Barvy se dají uplatnit ať už na nábytku, potazích, záclonách a dalším bytovém textilu. 

      Podstatnou úlohu v tmavých prostorech hraje osvětlení, bez něhož pokoje působí často až depresivně. Doporučujeme rozmístit několik doplňkových nástěnných, stojacích či stolních lamp do tmavých koutů.

Máte-li rádi tmavé barvy, ale nemáte odvahu si vymalovat všechny stěny místnosti, můžete vyzkoušet rozdělit stěny pomocí lišt, poliček na více částí a ty pak natřít tmavě a světle. Doporučuje se tmavší barvy volit níže. Prostor pak získá na dramatičnosti a stylu.