Jak pečovat o domácí knihovnu

Inna J. Serba
3. Březen 2016

Ať jste vášnivými čtenáři nebo jen sbíráte starožitné vzácné kousky knih, vždycky musíte knihy někam uskladnit, najít pro ně to pravé místo. Knihovna v interiéru se může stát její dominantou a můžete s její pomocí utvořit směr, jakým se vydáte v dalším zařizování vašeho bydlení. Dali jsme pro vás dohromady několik rad, jak svou knihovnu zařídit co možná nejlépe.

Zvolte styl knihovny

 

Bez ohledu na vaše čtenářské preference, knihy, které jste se rozhodly mít ve své domácí knihovně, pro vás musí mít nějaký význam. Knihy, které „neurazí, ani nepotěší“ si nejspíš místo na vašich policích nezaslouží. Knihovnu už tedy máme, na řadě je způsob roztřídění knih.

 

  • Jako v knihkupectví – Třídění literatury faktu podle tématu a fikce abecedně podle jména autora funguje zvlášť dobře v případě, pokud máte rozsáhlou knihovnu a jiný způsob uspořádání si s velkým množstvím knih neporadí.

 

  • Podle námětu - Zejména se toto třídění hodí pro kreativní jedince. Náměty, podle kterých budete své knihy třídit, si můžete zvolit podle sebe. Např. „voda“ – na jedné polici tak budete mít všechny knihy, které mají něco společného s vodou – od kuchařek (rybí speciality, středomořská kuchyně), přes beletrii až po literaturu faktu (vodstvo Evropy, domy na pláži atd.).

 

  • V barvách duhy – pro všechny vizuálně orientované lidi to může být zajímavá technika, pokud vám půjde nejlépe si zapamatovat knihy podle barevného obalu.

Roztřídění knih podle barev může být výzva. Má to navíc další bonus v podobě harmonického estetického uspořádání jednotlivých barevných úseků, které ohromí nejednu návštěvu.

 

  • Nemusíte barvy řadit podle duhového spektra. Záleží na vás, jak jednotlivé barevné celky v knihovně seřadíte. Barevné bloky budou tak jako tak vždy vypadat dobře.

 

  • Pokud jste velcí perfekcionisté a nějaké odstíny se vám do konceptu nehodí, knihu jednoduše přemístěte jinam. V opačném případě můžete probudit své kreativní já a vytvořit si příhodný obal na knihu. Nicméně bude to o něco pracnější.

Kam s velkými knihami

 

Pokud máte doma více knih většího formátu, zejména to bývají knihy o designu, fotografii, architektuře nebo kartografii, často narazíte na problém umístit je běžně na polici v regálu, kam se jednoduše nastojato nevejdou.

 

Nezoufejte, položte je na polici a případně vyskládejte do komínků, vždy s nejmenší knihou na vrchu. Takové uspořádání vypadá netradičně, zvláště pokud tak zařídíte celou knihovnu.

Nyní už máme svou knihovnu úhledně seřazenou a zaplněnou a byla by škoda, kdybychom se už jen na jednotlivé publikace dívali na policích.

 

Knihy krásně poslouží jako dekorace, pokud vždy několik titulů vyberete a necháte je volně ležet na stole či komodě nebo jednoduše na hromádce vedle postele a snadno se do nich můžete začíst. Po čase je zase vyměníte za jiné.

 

Dobře fungují i zajímavé knihy na konferenčních stolech, kdy do nich může nakouknout vaše návštěva, zatímco vy budete vedle v kuchyni připravovat pohoštění. Puštěná televize je zkrátka out.

Nechte vyniknout přebal

 

Spousta knih má velmi zajímavé až umělecké přebaly a byla by škoda, kdyby zanikly seřazené jednoduše na polici vedle sebe. Pomocí takovýchto knih si můžete doma vytvořit i malou galerii tím, že knihy postavíte titulní stranou směrem ven.

 

  • Nainstalujte pro knihu samostatnou polici a použijte ji jako obraz.

 

  • Vyčleňte si horní polici v regálu pro knihy, které umístíte lícem ven bez ohledu na to, jak je uspořádán zbytek knih na policích.

 

  • Vyčleňte pro své knihy nižší stolek a umístěte je na hromady, vždy se zajímavou knihou navrchu.

Péče o vzácné kusy

 

Vzácná první vydání nebo starožitné kousky vyžadují zvláštní péči, aby co nejdéle vydržely v dobrém stavu. V takových případech se doporučuje:

 

  • Nenechávejte knihy na přímém slunci. Přebaly knih snadno na slunci vyblednou.

 

  • Uložte knihy pečlivě do knihovny, ale nepřeplňte ji.

 

  • Veliké a těžké knihy položte.

 

  • Při prohlížení položte knihu na stůl a neotvírejte ji „na sílu“ víc, než vám to hřbet knihy dovolí.

Vsaďte na originalitu

 

Knihovna nemusí být jen hranatý regál s horizontálními policemi. Popusťte uzdu fantazii a z knihovny utvořte zároveň dekorační prvek místnosti. Dnes jsou např. často k vidění knihovny ve tvaru stromu.

 

Pokud vám prostor nedovoluje mít velikou knihovnu, stačí i jednoduchá úzká vysoká police. Pro lepší stabilitu umístěte těžké knihy do spodní části. 

Další možností je umístit jednoduché poličky volně na zeď a opět nemusí být ve vodorovné pozici.

 

Některé knihy si můžete umístit mimo knihovnu a v takových případech oceníte knižní zarážky, pokud se je rozhodnete postavit. Zarážky by měly být dostatečně těžké, aby udržely nápor knih.

Když doma máte prostornou knihovnu, nemusíte ji ihned kompletně zaplnit knihami. Volné police často vypadají dobře i samy o sobě či s nějakou dekorací. Do budoucna zde máte i místo na další nové publikace do sbírky.

 

A naopak. Pokud vidíte, že už se vám do vaší knihovny žádná nová kniha nevejde a řešíte, kam s ní, popřemýšlejte nad knižní recyklací. Zamyslete se, které knihy nečtete prakticky vůbec nebo málo, které vám třeba stačily k přečtení jen jednou a o kterých už pomalu ani nevíte, že je máte. Knihy nevyhazujte, zkuste s nimi podarovat někoho z okolí nebo je odnést do místní knihovny či antikvariátu.