Jak ovlivňuje barva pokoje lidskou psychiku?

Petra S.
4. Únor 2017

V tomto článku se zaměříme především na barvy interiéru. A to nikoliv pohledem mnohých trendů, ale pohledem lidské psychiky, která je v tomto případě mnohdy důležitější.

Pokud máte v plánu a nebo si právě zařizujete od základů nové bydlení, máte hned jednu velkou výhodu před ostatními. Kombinovat jinak původní barvu stěny k novému nábytku je totiž mnohdy těžší úkol, než vybrat samotný nábytek bez dřívější představy nové barvy interiéru. Výběr nábytku je stále relativně omezený, zatímco odstínů barev pro výmalbu je k dispozici takřka neomezené množství.

Prvně je dobré si uvědomit základní funkci vašeho „útočiště“. 

 

Je a bude vaším domovem. Tento prostý fakt vysvětluje, proč se zaměřit na jednotlivé barvy místností nejenom ze strany estetiky, trendů a líbivosti prvního dojmu. Myslete, že většina společenských událostí se bude zřejmě odehrávat ve vašem obýváku, budete chtít být nejvíc produktivní ve své pracovně, a velkou část svého života strávíte právě v ložnici. Útulné prostředí pak budete i jistě vyžadovat při konzumaci svých oblíbených jídel v kuchyni nebo jídelně samotné...

A to vše mohou barvy významně ovlivnit. Důležité je ale podotknout, že vybraná barva nepůsobí jenom ve srovnání s určenou funkcí pokoje ale má mimo jiné i zásadní vliv na rozptýlení světla v místnosti, kde svým charakterem zvětšuje nebo naopak zmenšuje daný prostor. Proto je dobré při výběru barvy také přihlédnout ke tvaru, velikosti a světelným možnostem pokoje.


Světlost
Doporučujeme menší pokoje projasnit světlými odstíny, které opticky plochu rozšiřují, zároveň budou výbornou volbou pro tmavší místnosti, jež pěkně projasní.


Sytost
Uvědomte si, že výběrem sytého odstínu nejenom výrazně proměníte celkový vzhled místnosti, ale špatná volba přiliž syté barvy může působit rušivě, či dokonce nepříznivě ovlivnit kvalitu spánku.
Další vlastností syté barvy je, že pokoj opticky zúží, což může působit útulným dojmem jen v případě, že jí použijete ve velké místnosti.

Bílá a černá patří mezi barvy neutrální, tedy je můžeme s ostatními barvami kombinovat téměř neomezeně. Je však běžné, že zatímco bílou nikdy nic nezkazíte, (působí na člověka až regeneračně, evokuje čistotu a pokoj vždy prosvětlí na jeho maximum) černá, naopak může ve větších plochách působit až depresivně, navíc pohlcuje světlo, tedy s ní zacházejte opatrně.
Černá barva ale naopak skvěle vyniká v bytových doplňcích, ideálně pak s kombinací teplých barev. Pokud se rozhodnete pro bílou barvu, nemusíte s ní vždy vymalovat celý pokoj. Ideální je rozhodnout se kreativně pro kombinaci dvou či více barev, kde jen jedna bílá stěna zaručí zvyšování pozitivních účinků barev ostatních.



Kromě kategorie neutrální, kam patří bílá a černá, řadíme barvy ještě na teplé a studené.
Všeobecně platí, že barvy teplé se hodí do pokojů určených k zábavě, větším aktivitám a společenskému dění. Naopak studené barevné odstíny mají své nejlepší využití v místnostech určeným především k relaxaci.

Za barvu která má na lidskou psychiku zejména příznivé účinky můžeme považovat žlutou.

 

Působí radostně, aktivně a podnětně. Navíc dodává energii, stimuluje myšlení a zlepšuje koncentraci. Výborně se proto hodí do vaší pracovny nebo kanceláře.

 

Co se prostoru týká, malý opticky zvětší, naopak ve velkém může působit stísněně. Jelikož odjakživa žlutou považujeme za barvu slunce, cítíme z této barvy světlo a teplo. Není tedy divu, že ve žlutém pokoji vnímáme teplotu přibližně o 2°C vyšší, než ve skutečnosti je. Za určitých situací, může ale i žlutá vyvolávat pocity smutku a nostalgie, a to obzvlášť, když je zakalená a přechází spíše v zelenou. I když není neobvyklé využití žluté barvy v dětských pokojích, (zvláště pokud si rodiče zatím nejsou jisti holčičkou nebo chlapečkem), tento výběr se přeci jenom nedoporučuje. Podle studií mají totiž malé děti ve žlutých místnostech větší sklon k pláči.

Oranžová je teplá a mimořádně povzbuzující barva. Je slavnostní a pomáhá navozovat dobrou náladu.

 

Doporučujeme jí využívat v místnostech orientovaných na sever. Pokud je ve světlejších tónech, použijte ji v malých, temnějších místnostech. Nahradí tak přirozené světlo. S příměsí červené, může vyvolat pocit napětí a vzrušení. Jelikož podporuje chuť k jídlu a urychluje trávení, je skvělou volbou pro kuchyni nebo jídelnu. Může se také dobře uplatnit ve všech společenských místnostech.

 

Dobře se vyjímá společně s chladnějšími barvami.

Červená je barva ohně. Dokáže navodit intimní atmosféru, nebo vytrhnout z nečinnosti.

 

Avšak na větší ploše v sytém odstínu může působit agresivně. Červená barva je totiž barva emocí jak pozitivních (vášeň, láska, aktivita), tak negativních (agrese, boj, úzkost).
Často i zvyšuje krevní tlak, zrychluje puls a krevní oběh. Protože červená vybízí k akci, možná i k akcím samotným, je perfektní v pokojích určených k zábavě, jako je například obývací pokoj.

 


Jak už jsme zmínili, jde o barvu probouzející v lidech nadměrnou aktivitu, a proto se nedoporučuje její použití v ložnicích. Citlivější typy lidí by to mohlo rušit v usínání. Červenou proto využijte spíše jen na doplňky či části stěn. Pokud se ale nebojíte extravagance a stojíte si za vymalování celé místnosti, dbejte  na to, aby byl zde velký dostatek světla, v ideálním případě ve formě velkých oken.   

Modrá barva navozuje příjemnou atmosféru vhodnou pro relaxaci a spánek. Její použití v ložnici je proto správnou volbou. Navíc modrá se nepodílí jen na celkovém zklidnění organismu a navození pohody. Jedná se také o barvu intelektu, tedy podporuje vnitřní koncentraci a intelektuální myšlení.

 

Modrá, především ve světlém odstínu rozšiřuje prostor, a mimo jiné navozuje pocit čistoty. Avšak někdy je potřeba vykompenzovat její chladnost. Stačí jí proto kombinovat s teplými odstíny barev. Dobře se také hodí k přirozené barvě dřeva, a rovněž je vhodným pozadím pro světlý nábytek. Díky modré dostane každý pokoj (asi vyjma dětského pokoje) svěžest a elegantní podtón.

Asi kdokoliv tuší, že zelená působí uklidňujícím dojmem. Je tak trochu opakem červené barvy.

 

Snižuje napětí, uklidňuje nervovou soustavu, a dokonce i příznivě působí na srdce. Proto se této barvě oprávněně říká „barva zdraví“. Mimoto subjektivně snižuje vnímání hladiny zvuku. Je tedy vhodnou volbou do místností sloužících k relaxaci a odpočinku. Zelená ve vás vyvolá pocit bezpečí a stability a navíc podpoří kreativní myšlení. Zkrátka vytvoří ideální atmosféru na nejeden čajový dýchánek.