Jak na správný výběr podlahy ve třech krocích

Anna Dlouha
6. Květen 2016

Správná volba podlahové krytiny je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí. Zvolit materiál i styl tak, aby se krytina líbila, neokoukala a hlavně dlouhou dobu sloužila, vyžaduje alespoň základní informace o nabídce, jež trh poskytuje. Navíc, když získáte minimální přehled, nebude pro Vás obtížné dohodnout se s odborníky ze specializovaných firem (např. Kratochvíl parket profi, s.r.o)  o tom, co si přejete. 

 

Výběr podlahové krytiny si tedy zaslouží vaší plnou pozornost. Rozhodování by nemělo zůstat pouze u designu a ceny. Proč? To se ihned dozvíte!


Ne každý to ví, ale správná volba podlahy dokáže ovlivnit komfort celého bydlení, co takhle vyhřívané podlahy? Trendem poslední doby jsou produkty na přírodní bázi. Přestože je výběr vlastí krytiny důležitý, zvýšenou pozornost bychom měli věnovat také kvalitnímu podkladu pod samotnou krytinu.

 

Kvalitní podklad zabrání nerovnostem, nedokonalostem a na dlouhé roky Vám zajistí dlouholetou službu. Podkládka je základním kamenem k úspěšnému nainstalování podlahy. Podklad musí být pevný, rovný a suchý. Každá větší nerovnost se dříve či později projeví na krytině. U podkladu platí heslo „Zatímco podlahu můžete měnit třeba každý rok, kvalitní podklad by měl vydržet a sloužit beze změny.“ Drobné nedostatky lze vyřešit díky samonivelační stěrce či spárovacím tmelu.

Jak na pokládání podlahy? Vlastní pokládání se řídí několika pravidly –

 

  • charakter místnosti (zejména výskyt vlhkosti – koupelny)
  • typ podlahy
  • požadavek na umístění podlahového topení (vhodnější variantou je krytinu přilepit)
  • kvalita zvukové izolace u konstrukce stavby
  • plánovaná životnost vybrané podlahy (Pokud víte, že podlaha není tou poslední, která se ve vašem bytě objeví, je výhodnější nepojit podklad s vlastní krytinou napevno. Při následné výměně ušetříte čas i peníze)
  • pokyny udané výrobcem
  • neopomenout doporučené podložky (ochrana proti kročejovému hluku)
  • zachování dilatační mezery
  • Správná volba chemie a technologie nanášení (při pokládce lepením)

 

Pokud si nejste jistí, zda byste zvládli položit podlahu správně, poohlédněte se ve Vašem okolí po zkušených pokrývačích. Ceny za práci se odvíjí od velikosti a charakteru místností, materiálu podlahy aj.

Která podlaha patří kam?

 

Jiná podlaha patří do kuchyně, jiná koupelny, zde Vám přinášíme přehled toho, kam s jakou podlahou, a které se naopak vyhnout jako čert kříži.

 

Chodba a vstupní prostory

 

Jak to vyřešit, aby vstupní prostory byly reprezentativní a zároveň snadno udržitelné v čistotě? Chodbu si pomyslně rozdělte na dvě zóny. První se nachází ihned u dveří, logicky je tedy tou, která dostane, jak se říká, pořádně zabrat, a to zejména v deštivých a blátivých dnech. Problém s nanášením špíny do domu se nejčastěji řeší za pomocí rohože. Přestože je rohož chytrým pomocníkem, neřeší všechno. Špína, prach a bláto se často dostanou i mimo ni. Z toho důvodu by měla být podlaha snadno udržovatelná a odolná vůči mechanickému poškození i působení vody.

 

Coby vhodný materiál lze tedy doporučit dlažba, linoleum, kámen. Ne řekněte dřevu, korku či kobercům.

Srdce domova (kuchyň)

 

Mouka vysypaná na zem, mléko vylité na podlahu, několik rozbitých hrnečků a drobky pod stolem, jsou zátěží nejen pro uklízející, také podlaha musí zvládnout vše na jedničku. Podlaha by měla být odolná vůči nárazům a vodě. V kuchyni dejte jasné ano dlažbě, linoleu či tvrzenému vinylu. Laminátovým podlahám a kobercům dejte v kuchyni sbohem.

Obývací pokoj

 

Zatímco kuchyňské prostory nehrály do karet kobercům, laminátu a dřevu, obývací pokoj je přivítá s otevřenou náručí. Obývací pokoj je považován za společenskou místnost, centrum rodinných večerů a přátelských schůzí, volba podlahy je tedy více estetickou záležitostí než praktickou. Zkuste se tedy vyhnout studeným materiálům jako je dlažba a kámen a přivítat materiály jemné a pocitově teplé. 

Ložnice

 

Podlaha v ložnici by měla být řešena obdobným způsobem jako ta v obývacím pokoji. Komfort a zajištění pocitu „jsem doma“ je tu na prvním místě. Místnost, jež je symbolem klidu, relaxace a pohody by měla mít podlahu, která Vás zahřeje nejen u srdce, ale také u nohou.

 

Vhodným materiálem je tu dřevo, korek, případně koberec (u alergiků se kvůli zadržování prachu příliš nedoporučuje)

Dětský pokoj

 

Dětský pokoj je centrem zábavy a snů. (Nejen) Při nepřízni počasí, či v pozdních hodinách se místnost stává dětským hřištěm. Protože se má vše dělat se 100% nasazením, čas od času se stane, že květináč „sám“ spadne z parapetu, hrnek s čajem se „sám“ vylije a domeček z lega se také záhadně ocitne na podlaze (Jak se to jen mohlo stát?). Ideální podlaha je tedy taková, která půjde snadno uklidit, bude odolná vůči odření a bude tlumit dětské pobíhání/kroky.

 

Vhodný materiál najdete v linoleu, korku, ekologických elastických podlahách.

 

Koupelna

 

Čistota půl zdraví, praví jedno moudré heslo. K získání oné poloviny nám vypomůže koupelna. Přestože je horká koupel tím nejlepším lékem na bolavé svaly i duši, páry vnášející do místnosti vlhkost zužují výběr podlah vhodných do koupelny. Podlaha by měla být nekluzká, ideálně jednolitá (s minimem spojů a přerušení), dobře udržovatelná.

 

Při výběru v obchodě by se Váš zrak měl stočit do oddělení s dlažbou, litými podlahami či vinylem. Kobercům a dřevu se vyhněte obloukem – zvlněná či nasáklá podlaha není to, co chcete.