Jak identifikovat toxiny ve vaší domácnosti.

Kristián Baláž
28. Únor 2017

Myšlenka identifikace toxinů ve vaší domácnosti může být děsivá. Zejména se všemi mediálními humbuky, které se zdají být kolem takzvaných ''toxických látek'', které mohou způsobit rakovinu ve vašem zdraví. To má smysl pouze tehdy, že byste chtěli, aby vaše rodina žila v bezpečí a zdraví. Naštěstí existuje několik věcí, které můžete udělat, aby jste se připravily na nalezení potenciálně toxických materiálů v určitém okamžiku v průběru svého vlastnictví bytu.


Nastíním vám některé z nejčastějších toxinů, které se vyskytují v rezidenčních nemovitostí, a jak je najít a napravit je.

MOLD

Mold je nejčastější toxin nacházející se v obytných domech. Je to houba, která je způsobena, když vlhkost opakovaně přichází do styku se stavebními prvky vaší nemovitosti, a pokud se neléčí, může způsobit zdravotní problémy a poškodit konstrukce.

 

Nejjednodušší způsob, jak určit formu, je použít vaše smysly. Dávejte pozor na černé, bílé, nebo zelené porosty, a to zejména v oblastech, kde jsou viditelné netěsnosti a nebo kapky vody. Mold je také spojován s přetrvávající vlhkou vůní, takže budete mít možnost to čichat.

 

Malé množství plísně může být zničeno pomocí domácích čistících prostředků. Drhnout místo bělidlem, dokud plíseň nebude pryč. Nicméně rozsáhlé plísně nebo toxické formy, mohou být těžce rozlišovány, ale často mají slizký vzhled, v tom případě je třeba léčit plíseň profesionální pomocí.

RADON:

Radon je neuspořádaný neviditelný plyn, kterému bylo prokázano, že způsobuje rakovinu plic. Je to obzvláště nebezpečný plyn, protože jej nelze vidět, cítit nebo ochutnat, je možné, že vy a vaše rodina jej můžete dýchat už delší dobu, aniž by jste o tom věděli. Podle Environmental Protection Agency (EPA), je to způsobeno tím, že je zde přírodní, ale i radioaktivní rozpad uranu v půdě, kamenu a vody. Vzhledem k tomu, že uran se prosakuje do vzduchu.

 

Naštěstí radon může být snadno zjištěn profesionály. Pokud vaše výsledky testů ukazují hodnotu 4 PCI / L nebo vyšší, budete muset oblast léčit tím, že bude ve vaší domácnosti nainstalován systém snižující radon.

AZBEST:

Pravděpodobně jste již slyšeli hrůzostrašné příbehy o azbestu, ale v zájmu pokrytí základů. Termín se odkazuje na formu proti ohnisku izolace, která se téměř výhradně používá v domácnostech od 1920 - 1970. Nicméně, my už víme, že dlouhodobé vystavení azbestu může vést k rakovině plic.

 

Pokud jste na trhu s nábytkem pocházející ze starších domácností, může pravděpodobně azbest být přítomen v domácích materiálech, zejména kolem VN / AC potrubí, obkladech, a některé typy podlah z linolea. Naštěstí, prodejci jsou povinní zveřejňovat jejich existence, ale neváhejte a ptejte se.

 

Je důležité si uvědomit, že byste nikdy neměli pokoušet odstranění azbestu na vlastní pěst.

Ochrana proti toxickým zdrojům:

I když tři toxiny výše uvedené jsou ty hlavní, o které by měl vědět každý majitel domova, tak určitě nejsou jediní v existenci. Naštěstí existuje několik věcí, které můžete udělat, aby váš dům byl čistý, bezpečný a zdravý.

 

Vzhledem k tomu, že mnoho toxinů jsou dopravovány do vzduchu, kvalita ovzduší je obrovský faktor při ochraně vašeho domova před Sick Building Syndrome (SBS). Zvláště pokud vaši blízcí jsou náchylní k alergiím, neváhejte investovat do vzduchového filtru, který pomáhá udržet vzduch čistý.

 

Pokud je to možné, je nejlepší koupit přírodní produkty, které jsou vyrobeny bez chemikálií. Je-li pro vás cena vysoká, neváhejte se podívat na internet a najít si návod, jak si vytvořit svůj vlastní přírodní produkt za zlomek nákladů.

Vzhledem k tomu, že toxické materiály jsou spojovány s případy rakoviny a jiných nemocí, je důležité se chránit před expozicí. Naštěstí, tím, že uděláte menší průzkum a bedlivě sledujete váš domov, díky čemuž je možné identifikovat toxiny a zakročit s nimi dříve, než se stanou větší hrozbou.