Interiérové doplňky z betonu aneb představení firmy Concrete Design

Laura Kučerová
21. Květen 2015

     V následujícím článku je uvedeno krátké interview s hlavní představitelkou firmy Concrete Design – Bc. Ivetou Matyškovou.


 

 

Laura Kučerová: Kdo stojí za vaší firmou? Jedná se o mladý kolektiv několika lidí?

Iveta Matyšková: Projekt Concrete Design jsem založila se svým přítelem. Oba nás spojuje láska k betonu a kreativní přístup k životu.

 

L: Proč jste si vybrali jako materiál svých interiérových doplňků zrovna beton?

I: Beton je neobyčejný materiál. Mnohými lidmi zatracován. Tito lidé jsou často ovlivnění dobou komunismu a jeho betonovými výtvory v podobě paneláků, neutěšených dětských hřišť apod. Inženýři totalitního režimu využívali beton jako snadno dostupný, lehko zpracovatelný a na neposledním místě levný materiál, pomocí kterého mohli tvořit ekonomicky výhodná díla. Ovšem až na poslední koleji byla forma, architektonické pojetí nebo jakýkoliv náznak designu. Beton je pouze surový materiál, který čeká na to, jakou formu mu udělí člověk.

 

L: Jakým způsobem probíhá realizace a vymýšlení designu vašich produktů?

I: Inspiraci sbíráme doslova na každém rohu. Jak jsem se již zmínila, vzhled betonu je odvislý od formy, kterou mu udělíme. Neustále tedy chodíme, rozhlížíme se kolem sebe, sledujeme běžné věci kolem nás a hledáme nové tvary a funkce, které bychom udělili našim produktům. Posléze nastává fáze realizace tzv. prototypu. Po úspěšném zavedení prototypu začne samotná výroba výsledného produktu.

 

L: Dá se u vás objednat i zboží na zakázku? Pokud ano, jakého charakteru?

I: Samozřejmě navrhujeme a vyrábíme designové betonové doplňky i na zakázku. Jedním ze stálých odběratelů je například restaurace SONO CENTRUM Brno, kde jsme dodávali betonové svícny a designové betonové stojánky na jídelní lístky. Není problém kontaktovat nás s jakoukoliv vaší vizí. Vše bereme jako výzvu a snažíme se docílit originálního a funkčního výsledku.

 

L: Co patří mezi vaše nejprodávanější produkty?

I: Našimi nejprodávanějšími produkty jsou betonové polštářky pod svíčku. Je to trend, který asi hned tak neustane. Lidi fascinuje kombinace něžného a nadýchaného tvaru polštářku vyrobeného z tvrdého a chladného betonu. Tato bizarní kombinace dokonale funguje a je velice atraktivní.

 

L: Pracujete nyní na něčem novém, co se v nejbližší době objeví ve vašem internetovém obchodu?

I: V dnešní době máme rozpracováno mnoho nápadů, o které bychom chtěli časem náš projekt rozšířit. Nejvíce pozornosti v této době věnujeme stínidlům a ohnivým mísám. 

 

L: Mockrát bych vám tímto chtěla poděkovat za rozhovor a přeji mnoho úspěchů a inspirace při vaší tvorbě!

 

 


Bc. Iveta Matyšková

2012 - absolvování bakalářského studijního oboru na Mendelově univerzitě v Brně, obor: Zahradní a krajinářská architektura

2015 - studentka 2. ročníku navazujícího magisterského studia na Mendelově univerzitě v Brně, obor: Management zahradních a krajinářských úprav